Husákovým nástupcem v čele liberecké policie je dosavadní náměstek Ondřej Musil

Ondřej Musil je novým ředitelem policie v Libereckém kraji. Nahradil Vladislava Husáka, jehož náměstkem dosud byl. Husáka odvolal policejní prezident Jan Švejdar kvůli tomu, že v době zákazu shromažďování většího množství lidí navštívil teplický hotel, kde se konala oslava.

Policejní prezident jmenoval Ondřeje Musila libereckým ředitelem k pátku, kdy Vladislav Husák převzal odvolání. Švejdar chtěl Husáka odvolat k 1. únoru, tehdejší krajský ředitel však tři dny předtím skončil v nemocnici a odvolání kvůli zdravotnímu stavu převzal až koncem týdne.

U policie zatím Husák zůstává, bude působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Pokračuje však kázeňské řízení s ním a trvat může ještě dlouho. „Můj předpoklad je, že bude trvat několik týdnů, možná několik měsíců. Avizovaných ,porušení‘ tam může být víc. Nechci dávat žádný termín,“ řekl Jan Švejdar.

Ondřej Musil dosud byl Husákovým náměstkem pro službu kriminální policie a vyšetřování. V této funkci jej prozatím nahradí Pavel Krákora. Coby krajský ředitel chce Musil nejprve stabilizovat situaci a pokračovat v připravovaných projektech. „To je jízdní policie, dopravní oddělení na Vesecku a další, trochu menší úkoly,“ nastínil.

Dodal, že u policie slouží třicátým rokem – nastoupil v roce 1992 na okresní ředitelství v Jablonci nad Nisou. „Jsem od začátku založení kraje ve funkci náměstka a zastupoval jsem pana ředitele, takže to považuji za jakési vyústění mé kariéry,“ poznamenal nový krajský ředitel.

Vladislav Husák byl 23. ledna na oslavě v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří bývalému poslanci Petru Bendovi. V té době platila vládní opatření, která zapovídala setkávání více než dvou lidí a omezovala provoz hotelů, které mohly ubytovat pouze lidi na služební cestě.

Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a s bývalým poslancem Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Že byli v den, kdy slavil jeho majitel narozeniny, v hotelu pracovně, tvrdili i další lidé, které při příchodu do hotelu zachytil fotograf Blesku.

Policie v souvislosti s oslavou podezírá dva lidi z toho, že umožnili přítomnost veřejnosti v hotelu. Teplickému magistrátu předala k projednání čtrnáct případů porušení vládních opatření. Především jde o omezení volného pohybu. Hygienická stanice se bude zabývat tím, že tři lidé zřejmě neměli nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest uvnitř hotelu.

Kvůli své přítomnosti v hotelu se vzdal poslaneckého mandátu Milan Hnilička, funkci ve sportovní agentuře si však ponechal. Rezignovali také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.