Hodina „H“ nastane ve čtvrtek v poledne. Zeman projedná s Babišem a Hamáčkem situaci v resortu kultury

Události: Zeman projedná s Babišem a Hamáčkem situaci v resortu kultury ve čtvrtek v poledne (zdroj: ČT24)

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem k výměně ministra kultury se uskuteční ve čtvrtek v poledne. Informoval o tom mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Kvůli průtahům summitu EU byla schůzka v úterý odložena. ČSSD změnou v čele resortu kultury podmiňuje své setrvání ve vládě.

Babiš chce na schůzce Zemana přesvědčit, aby vyhověl po více než měsíci jeho návrhu na odvolání ministra Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokracie podmiňuje změnou v ministerské funkci své další setrvání ve vládě. Původně požadovala dořešení situace do konce června, poté ale souhlasila, že vyčká na výsledek úterní schůzky. 

Babiš nechce jít do konfliktu se Zemanem

Premiér chce v Lánech prosadit blíže nespecifikovaný kompromis. Babiš si myslí, že jednání nebude jednoduché, ale podle svých slov nechce s prezidentem žádný konflikt a nechce na něj podávat žalobu. Sociální demokraté dřív mluvili o kompetenční žalobě na prezidenta, kterou ale může podat výhradně ministerský předseda.

Ústava uvádí, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne premiér. Podle ústavních právníků oslovených ČTK Zeman jedná protiústavně, když s výměnou ministra kultury otálí. Podle nich by měla hlava státu postupovat bez zbytečného odkladu. Prezident naopak argumentuje tím, že mu ústava nestanoví žádnou lhůtu.

Situace kolem Staňka se vyhrotila minulý týden. Zeman totiž před vypršením ultimáta nijak nenaznačil, že by se ministra chystal odvolat, naopak avizoval, že se pokusí Staňka s Hamáčkem usmířit. Hamáček poté mluvil o tom, že Česko je na hraně ústavní krize.

Trojice politiků se měla setkat už v úterý, termín se ale posunul. Babiš se účastnil mimořádného summitu v Bruselu. „Jednání o tom, kdo bude stát ve vedoucích pozicích EU, a o našem vlivu v Unii považuji za pádný důvod k odložení schůzky. Nic to ale nemění na našem postoji. Budoucnost koalice mají v rukou prezident a premiér,“ reagoval na to Hamáček.

Ve středu se Babiš setkal s maltským premiér a prezident Zeman zamířil za pohřeb bývalého senátora Františka Čuby. Ministr kultury Staněk vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc a jednal o situaci v Národním divadle.