GIBS a policisté zasahovali v Institutu klinické a experimentální medicíny

Události: Policejní zásah v IKEM (zdroj: ČT24)

Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Informoval o tom server Seznam Zprávy, podle něhož se zásah týká nyní už bývalého šéfa IKEMu Michala Stiborka. Podle informací ČT GIBS vyšetřuje na místě podezření z nátlaku a vydírání, NCOZ zase řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v tiskové zprávě uvedl, že policie nikoho nezadržela ani neobvinila. Případ podle něj dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Mohu pouze potvrdit, že v tuto chvíli probíhají úkony trestního řízení, kdy dosud nebyla zcela vyloučena účast speciálního subjektu v této trestné činnosti,“ řekla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Původně mluvila o „služebních úkonech“, později své vyjádření upřesnila. Bližší podrobnosti nesdělila.

Kromě generálních inspektorů přišli do IKEMu pro důkazy také vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „NCOZ dnešního dne (v úterý, pozn. red.) provádí úkony trestního řízení v souvislosti s Institutem klinické a experimentální medicíny. K věci můžeme uvést, že nedošlo k zadržení žádné osoby ani žádná osoba nebyla obviněna. Úkony trestního řízení slouží k opatření důkazních materiálů,“ uvedl Ibehej s tím, že další informace nyní poskytovat nebude.

Vojtěch Blažek hovořil o zásahu policie a inspekce v IKEMu (zdroj: ČT24)

Akci policistů v IKEMu potvrdila i mluvčí nemocnice Markéta Šenkýřová. „Mohu v tuto chvíli pouze potvrdit přítomnost bezpečnostních složek v IKEMu, zástupci IKEMu s nimi plně spolupracují,“ řekla. Dodala, že poskytování péče všem pacientům probíhá standardně v plném rozsahu. „Žádná péče není omezena,“ sdělila.

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek v rozhovoru pro ČT sdělil, že Stiborek úterní dění nekomentuje a má vypnutý telefon.

Podezření z nátlaku a vydírání

Podle zjištění České televize na místě GIBS vyšetřuje podezření z nátlaku a vydírání. Podle informací Seznam Zpráv jde v případu o nátlak, kterému mimo jiné čelil kardiochirurg Jan Pirk. Ten vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele. „Nicméně já mám informace, že to je případ, který se týká ještě minulých let a souvisí s odchodem profesora Pirka z IKEMu,“ sdělil redaktor ČT Jiří Hynek.

„Nemohu k dnešnímu zásahu v IKEMu nic říci, protože tady zřejmě probíhá nějaké vyšetřování a jsme vázáni mlčenlivostí,“ reagoval Pirk. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že mu Stiborek jako ředitel IKEMu předložil falešné kompromitující dokumenty, podle nichž se Pirk nezákonně obohatil. „Týkaly se nějakých mých osobních financí. Ale měly i souvislost s mojí prací lékaře v IKEMu,“ nastínil Pirk. Informoval o tom policii, protože ho to podle jeho slov hodně psychicky zasáhlo. Podle reportéra Seznam Zpráv Blažka Pirk potvrdil, že v minulosti podal trestní oznámení kvůli tomu, že se měl stát „terčem vydíracího útoku ze strany Stiborka“.

Podle serveru se vyšetřovatelé zabývají minimálně ještě případem jednoho dalšího lékaře. Součástí výhrůžek měla být i takzvaná kriminalizace, kdy podezřelí mluvili o spřátelených policistech. Proto se případu na začátku ujala GIBS.

Jiří Hynek hovořil o zásahu policie a inspekce v IKEMu (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů obecně vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek. Hynek poznamenal, že co se týče zásahu GIBS, mělo by se tedy z této podstaty jednat o něco, co souvisí například s policií. „To znamená, pokud hovoříme o nátlaku a vydírání, tak je možné a pravděpodobné, že se toho měl účastnit také někdo z bezpečnostních sborů,“ dodal.

NCOZ podle informaci ČT řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím o věci nemá informace. „Očekávám plnou součinnost vedení nemocnice a poskytnutí všech informací, které budou vyžádány. Dalšími informacemi nyní nedisponuji,“ napsal na síti X, dříve Twitter. Dodal, že zásah nebude mít vliv na kvalitu poskytované péče.

Válek o podivných aktivitách exšéfa IKEM (zdroj: ČT24)

Ve sněmovně v úterý ráno Válek řekl, že ministerstvo i IKEM jako jeho podřízená organizace jsou připraveny k maximální součinnosti. Myslí si, že akce nemá souvislost s nedávnou rezignací ředitele Stiborka. „Není to velmi pravděpodobné, protože ty morálně odsouzeníhodné kauzy se netýkají práce pana ředitele pro IKEM,“ poznamenal.

Připomněl, že nemocnice je obrovskou organizací, co se týká staveb a investic. „Pevně věřím, že se to netýká ničeho, co se týká rozvoje a budování IKEMu,“ řekl ministr.

Hynek připomněl, že IKEM má zakázky za stovky milionů korun. „Je to jednak nákup zdravotnického zařízení, ale také dostavba jednoho z areálů, což je miliardová zakázka. Tam, pokud nějaké podezření na manipulaci je, tak by se to mělo týkat ještě období, kdy ta zakázka byla zadávaná. Nicméně na této věci participuje také Transparency International. Bude zajímavé zjistit podrobnosti, protože dosud žádné informace o manipulaci s touto velkou zakázkou nebyly,“ poznamenal.

Půjčky prostřednictvím firmy Califica

Stiborek rezignoval tento měsíc poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání. Podle informací serveru nyní už bývalý šéf IKEMu půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, vydělal si tím desítky milionů korun.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEMu byl od roku 2018. Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140 tisíc korun za den. Stiborek tvrdí, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

Seznam zprávy napsaly, že policisté provedli domovní prohlídku i u Pavla Raaba, vymahače v minulosti odsouzeného za násilí, který měl ke Stiborkovi blízko. Právě Raab mu podle bývalého šéfa IKEMu půjčil část z desítek milionů korun, které Stiborek následně použil jako kapitál pro svůj úvěrový byznys.

„Zasahují na více místech – nejen v IKEMu, ale také například u některých spolupracovníků bývalého ředitele Stiborka,“ nastínil Blažek.

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Vznikl k 1. lednu 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze. Dnes je to největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v Česku. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu. Patří rovněž mezi přední pracoviště s tímto zaměřením v Evropě a v některých aspektech i ve světě.