Geodet Miroslav Balatka navržený STAN zvítězil v Sokolově nad Oulehlovou z ANO

Voliči obvodu Sokolov poslali do senátorského křesla Miroslava Balatku (nestr. za STAN). Celkem získal 59,47 procenta hlasů. Zvítězil nad místostarostkou Sokolova Renatou Oulehlovou (ANO) se 40,52 procenta hlasů. K urnám přišlo 13,03 procenta voličů.

„Já jsem nečekal nic,“ řekl s úsměvem po svém zvolení Balatka (nestr. za STAN). „Po prvním kole jsem měl velkou radost. Ale pak jsem si sečetl možné hlasy svých dvou hlavních protikandidátů, paní Oulehlové a pana Picky. Záleželo tak na tom, jak budou volit právě voliči pana Picky,“ řekl.

Nechtěl spekulovat, jestli mu pomohla nízká volební účast. „Každopádně ve druhém kole chodí volit ti, kteří vědí, koho chtějí vidět v Senátu,“ dodal. Geodet a bývalý krajský zastupitel Balatka vyhrál už v prvním kole, kdy získal podporu 28,74 procenta voličů. 

Balatka se v kampani zaměřil na problematiku odlivu lidí z kraje, hospicové péče a exekucí. Těm by se chtěl v Senátu věnovat. „Chtěl bych pracovat především na úpravě daňového zákona a zlepšení pozice lidí s exekucemi na pracovním trhu,“ řekl Balatka v předvolebním duelu ČT. V Senátu by rád zasedl ve výboru pro regionální rozvoj.

Miroslav Balatka vystudoval stavební průmyslovku v Karlových Varech a obor geodézie a kartografie na Českém vysokém učení technickém v Praze. Jako geodet pracuje od ukončení studií a od roku 2005 je živnostník. Žije v Sokolově a hraje na baskytaru v bigbeatové kapele Blahobeat.

Renata Oulehlová (ANO) v reakci na výsledky řekla: „Beru to tak, že se věci dějí, jak mají. Určitě z toho nejsem nějak smutná. Chtěla bych upřímně pogratulovat panu Balatkovi a poděkovat mu i za to, že to mezi námi dvěma bylo opravdu korektní.“

Protože Oulehlová kandidovala i v obecních volbách v Sokolově a získala nejvíc preferenčních hlasů, výsledky senátních voleb budou mít vliv i na povolební jednání o koalici ve městě. Jestli ale zůstane současná místostarostka na radnici a v které funkci, zatím neřekla. Bude podle ní záležet na výsledcích jednání členů hnutí ANO, ale i na dohodě v rodině.

Senátní duel: Sokolov (zdroj: ČT24)