Fotbalové reprezentanty připravil podnikatel Pazderka o miliony. Teď se pokouší vyhnout vězení, podal ústavní stížnost

Podnikatel Čeněk Pazderka se pokouší zvrátit rozhodnutí soudů, které ho za podvody a zpronevěru při obchodech s auty potrestaly sedmi lety vězení. Několik milionů korun postupně získal od někdejších fotbalových reprezentantů Davida Limberského a Vladimíra Daridy. Poté, co Nejvyšší soud nevyhověl Pazderkově dovolání, podal podnikatel na postup soudů ústavní stížnost. Vyplývá to z úřední desky Nejvyššího soudu.

Podnikatel Čeněk Pazderka využil možnost obrátit se na Ústavní soud, snaží se tak zvrátit svůj trest, který soudy už dříve opakovaně potvrdily. Pazderka si má odpykat sedm let za podvody a zpronevěru. O peníze připravil někdejší fotbalové reprezentanty Davida Limberského a Vladimíra Daridu, a to při transakcích s auty. Kromě sedmiletého trestu odnětí svobody musí Pazderka nahradit Limberskému škodu 5,4 milionu a Daridovi 800 tisíc korun.

„Zmocňoval se cizích finančních prostředků, ať šlo o přítele, jehož důvěřivosti zneužil, nebo o obchodního partnera, nebo o osobu, která mu byla doporučena k obchodu,“ shrnula loni v prosinci Pazderkovo počínání předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová.

Zneužitým přítelem byl tehdejší hráč prvoligové Viktorie Plzeň Limberský. Pazderka od něj postupně vylákal miliony a tvrdil mu, že peníze použije na nákup luxusních aut, která následně se ziskem prodá. Hráč na sebe také nechal napsat několik úvěrových smluv na vozy, které nepoužíval. Splátky měl podle dohody platit Pazderka, leasingové společnosti ale urgovaly Limberského.

Zároveň Pazderka Limberskému nabídl zprostředkování opravy vozu značky Bentley, se kterým opilý fotbalista havaroval v roce 2015 v Praze. Hráč mu proto jako zálohu poslal 1,5 milionu. Pazderka ale zaplatil firmě, která opravu prováděla, jen něco přes 1,1 milionu a zbývající částku nevrátil.

Pazderka vinu dlouhodobě popírá

Podvodně Pazderka připravil o peníze i Daridu. Podnikatel slíbil hráči berlínského klubu Hertha BSC a bývalému kapitánovi české fotbalové reprezentace zprostředkování prodeje jeho vozu BMW. Auto skutečně prodal, sportovci ale odevzdal jen část peněz.

Pazderka svou vinu dlouhodobě popírá. V minulosti uvedl, že statisícové sumy, které mu Limberský poslal na účet, byly platbami za značkové hodinky či telefony, které si od něj fotbalista kupoval. Další převedené peníze podnikatel vysvětloval jako splátky půjček na hazard. Limberský podle něj hrál na automatech a po nocích si údajně od Pazderky půjčoval statisíce. Fotbalista, který ukončil profesionální kariéru letos v červnu a nyní nastupuje za třetiligové Domažlice, nařčení z gamblerství důrazně odmítl.

Limberský byl podle médií na začátku října spolu s trojicí mužů zadržen a obviněn z vydírání. Hráč Domažlic měl podle serveru novinky.cz spolu s dalšími třemi muži vymáhat pod pohrůžkou použití střelné zbraně po poškozeném muži čtyři miliony korun, které mu fotbalista půjčil na pořízení výpočetní techniky pro těžbu kryptoměn. Podle serveru iRozhlas je fotbalista vyšetřován na svobodě.