Firma Primagra z Agrofertu uspěla s žalobou proti zamítnutí dotace. Ministerstvo má rozhodnout znovu

Pražský městský soud vyhověl žalobě společnosti Primagra z koncernu Agrofert, která se bránila proti zamítnutí dotace na výměnu sušárny zrnin. Vyplývá to z rozhodnutí dostupném na úřední desce soudu. Dotaci společnosti odmítlo udělit ministerstvo průmyslu a obchodu. To se má případem znovu zabývat. Resort se může obrátit ještě na Nejvyšší správní soud. Městský soud v Praze už letos vyhověl také žalobám Mlékárny Hlinsko a Schorm Farms z koncernu, které se stejně jako Primagra bránily proti neudělení dotací.

Resort průmyslu a obchodu dotaci z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost dceřiné společnosti Agrofertu neudělil kvůli závěrům auditu Evropské komise o střetu zájmu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Koncern je od roku 2017 součástí svěřeneckých fondů bývalého předsedy vlády.

„Evropská komise dodala, že (…) nesmí správní orgán vybrat (…) a poskytnout dotace společnostem ze skupiny Agrofert,“ cituje pražský městský soud z rozhodnutí ministerstva průmyslu o zamítnutí dotace z roku 2021. Podle resortu tak hrozilo, že Evropská unie Česku dotaci neproplatí. U pražského městského soudu ale tento argument neobstál.

„V době rozhodování žalovaného (ministerstva pozn. red.) totiž nebylo postaveno najisto, že unijní orgány budou ČR dotace krátit, popřípadě že rozhodnou o pozastavení plateb, a projekty financované z tohoto programu by tak byly financovány ze státního rozpočtu,“ píše v rozsudku předseda senátu Martin Kříž.

Klíčová otázka střetu zájmu

Samotnou otázkou střetu zájmu Babiše se ministerstvo průmyslu při zamítnutí dotace nezabývalo. I to mu nyní vytkl pražský městský soud. „Střet zájmů přitom byl klíčovou otázkou případu a žalovaný se této právně a skutkově náročné úvaze nemohl vyhnout s poukazem na jím předpokládané neposkytnutí finančních prostředků z fondů EU,“ stojí dále v rozsudku.

Resort průmyslu může proti rozhodnutí podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „V případném navazujícím soudním přezkumu pak bude soud samozřejmě oprávněn posuzovat i relevanci závěrů Komise o existenci střetu zájmů Ing. Babiše,“ dodal v rozsudku pražský městský soud.

U soudu uspěly i další firmy Agrofertu

Primagra žádala o dotaci ve výši 2,4 milionu korun, jak již dříve upozornil server iRozhlas.cz. S žalobou na ministerstvo průmyslu uspěly letos i další dvě dceřiné společnosti Agrofertu. Podle serveru Seznam Zprávy šlo o dvě dotace pro Mlékárny Hlinsko a Schorm Farms v celkové výši zhruba 8,5 milionu korun. Jak vyplývá z rozsudku, důvody byly stejné jako v případě Primagry. MPO proti tomuto rozhodnutí podalo kasační stížnost. Seznam Zprávy také uvedly, že soud už loni vyhověl žalobám tří firem z holdingu.

Evropská komise se problému Babišova střetu zájmů věnovala řadu let, výsledkem auditu byla závěrečná zpráva zveřejněná předloni v dubnu. Ze závěru auditu vyplynulo, že Babiš byl jako člen vlády ve střetu zájmů a společnosti z Agrofertu neměly během jeho vládního angažmá na evropské dotace nárok. Babiš, který dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmu byl, audit označil za účelový a zmanipulovaný.