Fiala jednal se singapurskými představiteli o Číně i o ruské agresi na Ukrajině

O ekonomické spolupráci, ale také o mezinárodní politické situaci jednal ve čtvrtek český premiér Petr Fiala (ODS) v Singapuru s nejvyššími představiteli tohoto městského státu. „Mluvili jsme o významu spojenectví Evropské unie a států ASEAN, o rizicích, která vyplývají z ruské agrese na Ukrajině, i o nebezpečí, které tady v regionu představuje zhoršování vztahů mezi USA a Čínou,“ řekl Fiala českým novinářům po svých schůzkách v Singapuru.

Premiér se setkal se svým singapurským protějškem Lee Hsien Loongem, s prezidentkou Halimah Yacobovou a rovněž s předsedou parlamentu Tan Chuan-jinem. Singapur označil za významného partnera pro Českou republiku, protože představuje bránu pro vstup na trhy v tomto regionu.

„Jednoznačně všichni představitelé mají zájem o posilování spolupráce s Českou republikou v oblasti například kybernetické bezpečnosti,“ podotkl s tím, že se zabývali i situací ve vědě a výzkumu.

Fiala připomněl, že obě země slaví padesáté výročí diplomatických vztahů. Ty jsou podle českého premiéra velmi dobré a byly ještě posíleny před rokem a půl znovuotevřením českého velvyslanectví v Singapuru.

Fiala se rovněž zúčastnil česko-singapurského obchodního fóra, které bylo podle jeho slov velmi úspěšné. Sešly se na něm téměř dvě stovky podnikatelů z obou zemí. Premiér rovněž jednal se zástupci jednoho z největších investičních fondů na světě – singapurským GIC, který již v České republice investoval do dvou projektů, konkrétně v oblasti logistiky (P3 Logistic Parks) a telekomunikací (Cetin).