Fiala mluvil s filipínským prezidentem, řešili Ukrajinu i rozpínavost Číny

Události: Fiala se setkal s prezidentem Filipín (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Podle českého ministerského předsedy bylo předmětem jednání posilování diplomatických a hospodářských vztahů obou zemí i mezinárodní politika. Filipínský prezident na společné tiskové konferenci po setkání uvedl, že s Fialou diskutovali mimo jiné o problematice Západofilipínského moře, o situaci v Tchajwanském průlivu a o válce na Ukrajině.

Při zmínce o Západofilipínském moři Marcos poukázal na část Jihočínského moře, v němž projevuje stále větší rozpínavost Čína. Té se týkala i zmínka o Tchajwanském průlivu, kde Peking v poslední době často pořádá vojenské manévry, čímž reaguje na diplomatické aktivity ostrova, který považuje za svou provincii.

„Zdůraznili jsme, že obě země ctí demokracii, lidská práva a vládu zákona,“ prohlásil rovněž po jednání s českým premiérem syn někdejšího stejnojmenného filipínského diktátora Ferdinand Marcos, který jasně zvítězil v loňských prezidentských volbách.

Fiala prohlásil, že Manila a Praha slaví půl století vzájemných vztahů, a vyjádřil naději, že jeho návštěva přispěje k jejich dalšímu rozvoji. „Naše země slaví 50 let vzájemných vztahů, ale naše vztahy jsou mnohem delší,“ podotkl Fiala a připomněl, že filipínský hrdina boje za nezávislost José Rizal se blízce přátelil a radil s českým profesorem Ferdinandem Blumentrittem a že čeští vojáci pomáhali za druhé světové války bránit Manilu.

Členové Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a Evropské unie jsou přirozenými přáteli, řekl také Fiala. To, že na Filipínách zahajuje svou cestu po šesti asijských zemích, podle českého premiéra ukazuje důležitost Filipín pro Česko.

Dopoledne Fiala zahájil podnikatelské fórum a po schůzce s Marcosem zopakoval, že české společnosti nabízejí efektivní řešení v oblasti zemědělství, letectví, dopravy či obranné a bezpečnostní spolupráce. Jmenoval mimo jiné Českou zbrojovku, která přispívá k modernizaci filipínské armády. „Jde tady o dodávání letadel nebo jednáme o přezbrojení filipínské armády,“ uvedl premiér.