Expolicista si za vraždu sousedky, znásilnění matky a další činy odpyká 28 let, potvrdil soud

Někdejší pražský policista si odpyká 28 let vězení za násilné činy vůči ženám včetně brutální vraždy sousedky či znásilnění vlastní matky. Výjimečný trest mu v úterý pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání obžalovaného. Šestatřicetiletý muž podle znalců činy spáchal v souvislosti se svou sexuální deviací. Obžalovaný ji popíral a tvrdil, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu.

„Je nepochybné, že pachatelem trestné činnosti byl obžalovaný,“ řekl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Podle něj se prokázalo, že muž v době činů neměl vymizelé ani rozpoznávací, ani ovládací schopnosti. Vrchní soud dospěl k závěru, že vraždu sousedky muž předem neplánoval. „Zjevně ji náhodně potkal na chodbě domu nebo u dveří jejího bytu v době, kdy se vracel do svého pronajatého bytu,“ popsal soudce.

Státní zastupitelství pro muže původně žádalo třicet let za mřížemi, tedy nejpřísnější možný trest po doživotí. Možnost podat odvolání ale nevyužilo a spokojilo se s o dva roky mírnějším odnětím svobody. Součástí verdiktu je i sexuologické léčení v ústavní formě.

Expolicista se po propuštění z bezpečnostního sboru živil jako taxikář. Sousedku napadl ráno 2. května 2019 v pražských Modřanech, podle obžaloby „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy, spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“. Na šestapadesátiletou ženu zaútočil dvěma noži i dalšími nástroji. Její byt poté zapálil, aby zakryl stopy. Oheň včas zlikvidovali hasiči, z panelového domu při tom evakuovali 81 obyvatel.

Útokem na sousedku vygradovaly mužovy předchozí skutky. V roce 2015 napadl ve svém autě ženu, kterou škrtil, mlátil do obličeje a sebral jí kabelku. V roce 2018 po sexu zaútočil na prostitutku, zlomil jí nos a rdousil ji. Znásilnil také svou známou a rovněž svou matku, což je důvod, proč nelze kvůli ochraně obětí uvést mužovo jméno. Matce navíc vyhrožoval smrtí a do jejího bytu se neúspěšně snažil dostat v noci před vraždou sousedky.

Otázka vlivu drog

Soudy se musely vypořádat s otázkou, zda byl muž při svém jednání při smyslech, či zda jeho chování významně ovlivnil pervitin, který si předtím aplikoval – v takovém případě by ho bylo možné potrestat pouze za trestný čin opilství. To také pražský městský soud původně udělal: muži uložil trest v délce třinácti let a čtyř měsíců odnětí svobody, což bylo za opilství a další mužovy trestné činy maximum možného.

Odvolací soud ale následně prohlásil za nepřesvědčivý posudek bohnické léčebny, mužovy nejzávažnější skutky vrátil k novému projednání a nařídil vypracování revizního posudku. Ten muže označil za sadomasochistu a uvedl, že nelze prokázat, že by v době spáchání vraždy trpěl akutní intoxikací, natož toxickou psychózou.

Pachatel se před napadením sousedky i po něm choval zcela racionálně – vytvářel si alibi, na internetu hledal informace k daktyloskopii a požárům a svému známému napsal, že někoho zabil a jak. Lidé, s nimiž po činu hovořil osobně, navíc uvedli, že se jim nejevil jako člověk pod vlivem drog.