Eva Filipi končí po třinácti letech jako česká velvyslankyně v Sýrii

Eva Filipi končí k 31. říjnu po třinácti letech jako česká velvyslankyně v Sýrii, potvrdil serveru Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Před koncem svého působení dostala podle serveru od syrského prezidenta Bašára Asada státní vyznamenání. Filipi zůstala v Sýrii jako jedna z mála západních diplomatů i za občanské války. Česko bude podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) nadále usilovat o to, aby v Damašku mělo diplomatické zastoupení.

„Paní velvyslankyni Filipi končí vyslání 31. října,“ sdělil Drake. Jak bude vypadat budoucí zastoupení Česka v Sýrii, nechtěl mluvčí komentovat. Ministerstvo zahraničí ovšem dříve připustilo, že speciální vazbu na Asada plánuje utnout. „Pojede tam člověk, který bude v ranku velvyslance, a uvidíme, jak naložíme s jeho akreditací. Tam si necháváme otevřený prostor,“ řekl v létě Seznam Zprávám Martin Povejšil, který působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální ministerstva zahraničí.

Lipavský po jednání s marockým protějškem Násirem Búritou uvedl, že je pro Česko naprosto zásadní udržet diplomatické pokrytí celého regionu. „Máme zastupitelské úřady a diplomaty na všech důležitých místech regionu Blízkého východu. To, jestli někde je český diplomat, není známkou toho, jaká je úroveň, kvalita nebo hodnota vztahů,“ poznamenal.

Diplomat v Damašku

V dnešním rozbouřeném světě plném válek a násilí je podle ministra potřeba, aby diplomacie stála vždy na prvním místě a snažila se konfliktům zabránit. „Po nás už přichází jenom vojáci,“ dodal Lipavský. „Česká republika bude dále usilovat o to, abychom měli diplomatické zastoupení i v Damašku. Nekomentuji dopředu, jakým způsobem budou vztahy udržovány, ale mohu potvrdit, že takový zájem máme,“ doplnil.

O vyznamenání pro Filipi informovala syrská státní agentura SANA. Diplomatka ho převzala z rukou ministra zahraničí. Česká diplomacie to vysvětluje formalitou aktu. „Šlo o standardní závěrečné protokolární přijetí na syrském ministerstvu zahraničí. Dramaturgie a podrobnosti akce jsou plně v režii hostitelské země,“ dodal Drake.

Filipi na rozdíl od naprosté většiny západních diplomatů zůstala v Sýrii i v časech občanské války. Ze států EU zachovala provoz v Sýrii jako jediná ambasáda ta česká. Po dobu konfliktu tam zastupuje i Spojené státy, které svůj úřad v zemi z bezpečnostních důvodů zavřely v roce 2012.