Dva členové prezidentské ochranky čelí obžalobě kvůli zpronevěře střeliva

Státní zástupce podal obžalobu na dva členy prezidentské ochranky, kteří čelí stíhání kvůli zpronevěře střeliva. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že tito policisté podle žalobce způsobili škodu přes 140 tisíc korun. Jeden z nich pak čelí obžalobě i kvůli tomu, že si měl bez povolení opatřit zakázané střelivo. Podle Cimbaly už soud vydal v případu trestní příkaz.

„Obžalovaným je kladeno za vinu, že svým jednáním, popsaným pod skutky I a II obžaloby, spočívajícími v tom, že si jako příslušníci bezpečnostního sboru po vzájemné dohodě přisvojili větší počet kusů střeliva, čímž způsobili na majetku České republiky škodu přibližně ve výši 142 tisíc korun, naplnili skutkovou podstatu přečinu zpronevěry,“ přiblížil Cimbala.

Jeden z policistů čelí obžalobě i z nedovoleného ozbrojování. „Neboť si bez povolení ve značném množství opatřil zakázané střelivo,“ doplnil mluvčí žalobců. Obvodní soud pro Prahu 1 podle něj v případu už vydal trestní příkaz. „Další a bližší informace v současné době k věci sdělovat nebudeme,“ dodal.

O zadržení dvou členů policejní ochranky kvůli podezření z majetkové trestné činnosti informoval loni v únoru portál Lidovky.cz. Policisté podle něj byli zadrženi přímo na pracovišti. Podle Deníku N pracovali v prezidentské ochrance jako instruktoři. Inspekci na možné nezákonné jednání bodyguardů upozornilo vedení útvaru.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentům po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti. Příslušníci útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu.