Drahoš a Čunek: dva vítězové prvního kola senátních voleb, tím ale podobnosti končí

V aktuálních senátních volbách byl pouze ve dvou z 27 obvodů zvolen senátor už po 1. kole. Křeslo v horní komoře získali jmenovci Jiří Drahoš a Jiří Čunek. V dalších ohledech se už ale oba čerstvě zvolení senátoři liší. Zatímco Čunek se v politice pohybuje od roku 1990 a je regionálně známou osobností, Drahoš do politického života vstoupil až v loňském roce a hned na celostátní úrovni.

Získat senátorský mandát v prvním kole voleb není vůbec snadná disciplína. Kandidáti na senátora musí získat nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů v obvodě. Od vzniku Senátu v roce 1996 až do letošních říjnových voleb se to podařilo pouze deseti kandidátům, za poslední dekádu pouze dvěma.

Po sečtení výsledků 1. kola senátních voleb přitom získali senátorský mandát hned dva kandidáti najednou. Uspěli Jiří Čunek na Vsetínsku a Jiří Drahoš v obvodu Praha 4. Tím ale podobnost obou čerstvě zvolených senátorů končí – jejich politické figury totiž snad ani nemohou být odlišnější.

Politické zkušenosti: 28 let Čunka a 18 měsíců Drahoše

Jiří Čunek, původním povoláním automechanik a bezpečnostní technik, vstoupil do politického života už v roce 1990, kdy se stal členem KDU-ČSL. O čtyři roky později byl poprvé zvolen do zastupitelstva Vsetína, kde působil až do loňského roku. Město také s přestávkou téměř 11 let vedl z pozice starosty.

Čunek ale sbíral politické zkušenosti i na jiných úrovních. Ve Zlínském kraji je dlouholetým zastupitelem a tento kraj už dva roky řídí jako hejtman. Zároveň několik let působil i na úrovni celostátní – tři roky byl předsedou lidovců a ve druhé vládě Mirka Topolánka zastával post ministra pro místní rozvoj.

Politický příběh Jiřího Drahoše nemůže být odlišnější. Rodák z nejvýchodnějšího cípu České republiky zasvětil svůj život vědnímu oboru chemického inženýrství. Profesního vrcholu dosáhl v roce 2009, kdy se stal předsedou Akademie věd.

Impulsem pro jeho vstup do politiky byly až letošní prezidentské volby – kandidaturu oznámil vloni v březnu. V průběhu kampaně mu bylo vytýkáno, že kandiduje na nejvyšší politickou funkci, ačkoliv nikdy žádnou nezastával. Drahoš to ovšem za handicap nepovažoval: „Nabízím zkušenost vědce a manažera, nabízím zkušenost jednání s politiky.“

Oba vítězové prvního kola tak nabízí zcela odlišnou porci politických zkušeností. Zatímco Čunek je politickým matadorem, který senátorský mandát získal už potřetí, pro Drahoše jde o vůbec první volební vítězství.

Regionální osobnost a celostátní známost

Oba čerstvě zvolení senátoři se liší i v dalším ohledu. Jiří Čunek svým vítězstvím potvrdil specifický charakter senátních voleb. Volební systém totiž vybízí k volbě regionálně známých osobností, kterou Čunek na Vsetínsku nepochybně je.

Naopak Jiří Drahoš byl sice zvolen senátorem v obvodu Praha 4, celoživotně ale s touto městskou částí spojen není. Ve svých předvolebních materiálech se proto kromě svého vlastního života v pražském Podolí odvolával i na svoji dceru, která zde aktuálně bydlí.

Drahoš totiž čerpal zejména z popularity, kterou získal celostátně v rámci volby prezidenta, kde neuspěl až ve 2. kole v přímém souboji s Milošem Zemanem. Drahošovi stačilo k vítězství v prvním kole senátních voleb v obvodu Praha 4 přes 21 tisíc hlasů. To je přibližně stejné množství voličů, které ho podpořilo ve stejné městské části už v prvním kole voleb prezidentských.

Právě celostátní známost z 2. kola prezidentských voleb dávala Drahošovi zvýšenou šanci na zisk senátorského mandátu v celé řadě městských senátních obvodů. Oproti tomu Jiří Čunek by jen stěží získal v jiném senátním obvodě tolik hlasů jako v domovském Vsetínsku.