Štěch: Senát je uvážlivější komora a šetří peníze, pomohlo by mu zvýšení pravomocí

Senát je podle jeho předsedy Milana Štěcha uvážlivější parlamentní komorou. Svými opravami zákonů, s nimiž se většinou sněmovna ztotožnila, zachránil státu miliardy korun. Rušit ho by proto bylo nezodpovědnou vážnou chybou, řekl Štěch na konferenci k 20. výročí ustavení Senátu.

Předseda Senátu tak reagoval na úvahy o nepotřebnosti horní komory, které prezentoval hlavně prezident Miloš Zeman a také vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš poté, co se při nízké volební účasti kandidáti jeho hnutí nedokázali výrazněji prosadit v senátních volbách.

Mezi úkoly Senátu pro nadcházející období označil Štěch zvýšení atraktivity horní komory pro voliče. Jejich účast při letošním finále senátních voleb byla totiž rekordně nízká.

Cestu vidí Štěch ve zvýšení pravomocí Senátu. Měl by například nově schvalovat kandidáty na členy rady ČNB, jejichž výběr je jen v rukou prezidenta, nebo místo poslanců vybírat členy mediálních rad.  

Senát byl zakotven v ústavě již od vzniku samostatné České republiky v roce 1993, naplněn byl ale až v roce 1996. Kromě korekce návrhů zákonů schvalovaných Poslaneckou sněmovnou má právo navrhovat zákony.

V případě rozpuštění sněmovny přijímá zákonná opatření, čehož musel využít v roce 2014. Může prezidenta zažalovat pro velezradu, schvaluje jeho návrhy na jmenování ústavních soudců. Nominuje také předsedu a inspektory Úřadu na ochranu osobních údajů nebo dva kandidáty na ombudsmana.

Vydáno pod