Dotaci pro Synthesii zmiňoval návrh bruselského auditu, policie nyní trestní oznámení odložila

Policie se nebude dále zabývat trestním oznámením, které kvůli podezření ze spáchání dotačního podvodu podalo ministerstvo práce a sociálních věcí na chemičku Synthesia ze skupiny Agrofert. Policisté nezjistili nic, co by napovídalo spáchání trestného činu. České televizi to řekl Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které případ dozorovalo. MPSV podalo trestní oznámení v červnu kvůli dotacím z evropského sociálního fondu.

„Nebylo shledáno podezření ze spáchání trestného činu a věc byla v říjnu uložena,“ řekl Pavel Hochmann. Rozhodnutí policie je konečné. Případný přezkum policejního postupu připadá v úvahu, jen pokud by k němu někdo podal podnět.

Mluvčí MPSV v září potvrdila, že ministerstvo jako poskytovatel dotace podalo v červnu na firmu trestní oznámení kvůli pochybnostem, zda byly splněny podmínky pro její udělení. Téměř dvoumilionová dotace pro Synthesii byla jako příklad uvedena v návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK) o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Auditoři EK v návrhu auditní zprávy upozorňovali na to, že koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše měl účelově využívat spolupráci s malými firmami, aby jeho společnosti získaly dotace určené pro menší podniky. Jako příklad uvedli právě pardubickou Synthesii. Ta se podle návrhu auditní zprávy spojila s malým zámečnictvím. Společně pak obě firmy žádaly o příspěvek na vzdělávací kurzy pro zaměstnance, na které by samotná Synthesia zřejmě neměla nárok.

Firma dotaci získala, ale poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno.

Generální ředitel Synthesie Josef Liška v září pochybení společnosti odmítl. „Vzdělávací program pro zaměstnance jsme ani nedokončili. Z vlastní iniciativy jsme ho zastavili, protože úplně nesplnil naše očekávání. Dotaci jsme kvůli tomu ani nečerpali,“ uvedl Liška. Že by došlo k čemukoli nezákonému, už dříve odmítl i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.