Dorazila první dodávka vakcín proti koronaviru

V sobotu přibližně ve dvě hodiny ráno do Rozvadova přijela dodávka s 9750 dávek vakcín proti koronaviru. Na české straně čekala vojenská policie, která ji celou dobu doprovázela. Ráno vakcíny převzala Fakultní nemocnice Motol, odkud se distribuují do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.

První symbolická dodávka obsahuje vakcínu, kterou vyvinuly firmy Pfizer a BioNTech. Ta má zatím jako jediná registraci pro použití v EU. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti posuzuje i vakcíny dalších firem.

Přepravu vakcíny do Česka zajistila přímo firma Pfizer. Ta ji přivezla ze své továrny v belgickém Puursu, kde se také očkovací látky vyrábějí. V Motole ji převzal ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Uvedl, že vakcíny z Motola do dalších tří pražských nemocnic budou rozváženy k večeru. Očkovat se v nich začne rovněž v neděli. V Motole zůstane 1975 dávek, které nemocnice plánuje podat vybraným zaměstnancům a pacientům léčebny dlouhodobě nemocných. V sobotu po deváté hodině večer potvrdily přijetí dávek mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích a Všeobecné fakultní nemocnice.

Polovina z 9750 dávek určená pro Moravu již dorazila do Fakultní nemocnice Brno. „Vše jsme zkontrolovali. Dnes budou vakcíny tiše odpočívat a zítra (v neděli) ráno začneme očkovat. Je to velmi důležitý krok k tomu, abychom se zase mohli co nejdříve vrátit k nějakému trochu normálnímu životu a více se starat o necovidové pacienty,“ řekl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Očkování by mělo začít v neděli

Nemocnice, které očkovací látku dostanou, musí být vybaveny mrazáky pro skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Zdravotnická zařízení budou schopna naočkovat stovky lidí denně.

Očkování by mělo začít v neděli 27. prosince. Mezi prvními dostane vakcínu premiér Andrej Babiš (ANO). V první vlně budou očkováni také zdravotníci, kteří v nemocnicích pečují o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Mezi prvními budou rovněž senioři, kteří jsou hospitalizováni nebo žijí v ústavní péči.

„Máme postaveno pět týmů. Jeden by měl zvládnout sto lidí denně, to znamená 500 denně. Myslím si, že to bude chtít daleko větší síť očkovacích center,“ řekl Ludvík. 

Postup vlády při přípravě očkování kritizují opoziční politici, vláda podle nich přípravu tak masivní a logisticky náročné akce podcenila.

Další dodávka o velikosti asi 20 tisíc dávek se čeká před koncem roku a zamíří do nemocnic ve všech krajích. Pak budou dodávky od sedmého ledna pokračovat v týdenních intervalech. Celkem má Česko zajištěno téměř 12 milionů dávek vakcíny pro skoro sedm milionů osob, ale jsou mezi nimi i objednávky vakcín, které dosud nebyly schváleny pro použití.