Díky migraci přibylo přes tři tisíce obyvatel. Ukrajinci s dočasnou ochranou ale započítáni nejsou

Události: Díky migraci v ČR přibylo obyvatel, ukrajinští uprchlíci započítáni nejsou (zdroj: ČT24)

Obyvatel České republiky v letošním prvním čtvrtletí přibylo o 3200 na 10,52 milionu. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je zveřejnil v pondělí na webu. Podle něj přírůstek zajistila jen zahraniční migrace. Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v Česku, ale v bilanci zahrnuti nejsou. Podle dat cizineckého informačního systému jich na konci prvního čtvrtletí bylo 250 tisíc, uvedli statistici.

Přirozeným způsobem Česko přišlo o 7600 lidí. V prvních třech měsících roku se narodilo na 24 200 dětí, zatímco téměř 31 900 lidí zemřelo.

V porovnání se stejným loňským obdobím, které bylo výrazně ovlivněné epidemií koronaviru, bylo zemřelých zhruba o třetinu méně, proti průměru z let 2015 až 2019 zůstal jejich počet podle ČSÚ ale mírně nadprůměrný. Nejvíce zemřelých aktuálně připadá na silný poválečný ročník 1946, konstatoval úřad.

V meziročním srovnání ubylo nejen zemřelých, ale také narozených. Jejich počet se proti loňskému prvnímu čtvrtletí snížil přibližně o tři a půl tisíce. „Nárůst narozených zaznamenaný v loňském roce po předchozím tříletém poklesu tak byl, zdá se, dočasný,“ uvedli statistici. Doplnili, že meziročně se snížil počet narozených ve všech pořadích (prvorozený, druhorozený atd. - pozn. red.), nejmírněji ale u dětí narozených v třetím a vyšším pořadí.

Svatby jsou „IN“

Naopak sňatků proti loňsku přibylo. Manželství uzavřelo během ledna až března 4,2 tisíce párů snoubenců, což bylo o třináct set více než před rokem a nejvíce od roku 2009. „Snoubence během prvního čtvrtletí nejvíce lákaly únorové termíny. Celkem bylo v únoru uzavřeno 2211 manželství a téměř jedenáct set v jediný den – v úterý 22. 2. 2022. Běžně se přitom v únorové úterý koná do 20 svateb,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky.

Více než tisíc svateb v jeden den v prvním čtvrtletí úřady podle Němečkové naposledy zaznamenaly před dvaceti lety, 2. února 2002, kdy ale byla sobota. Údaje o rozvodech ČSÚ tentokrát nezveřejnil, a to kvůli revizi rozvodové statistiky. 

S odkazem na údaje ministerstva vnitra ČSÚ uvedl, že se do Česka v prvních třech měsících roku meziročně přistěhovalo o 800 lidí více, a to 19 200. Zatímco počet lidí, kteří zemi opustili, se meziročně zvýšil o 2600 na zhruba 8300. Stěhováním tak Česko získalo 10 800 lidí, meziročně jich však bylo o 1700 méně. Ze dvou třetin se na tomto přírůstku podíleli lidé z Ukrajiny. Ti podle ČSÚ převažovali jak mezi přistěhovanými, kde tvořili téměř polovinu všech imigrantů, tak i mezi vystěhovanými.

V prvním čtvrtletí, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, se přistěhovalo do Česka podle ČSÚ 9300 Ukrajinců, 2400 jich zemi opustilo. Vedle Ukrajinců se o nárůst počtu obyvatel České republiky opět zasloužili občané Slovenska a Ruska.