Česko nabídne víc stipendií pro studium na elitní škole. Slibuje si od toho posílení vlivu v Evropě

Události: Příležitost pro studenty (zdroj: ČT24)

Česko rozšiřuje počet stipendií pro zájemce o studium na College of Europe. Prestižní univerzitou v belgických Bruggách prošli významní politici, byznysmeni i diplomaté. Stát nově zaplatí roční magisterský program pěti lidem v rámci širší strategie posílení vlivu země v evropských institucích.

Studium na College of Europe podporují mnohé vlády. Vychovávají si tak lidi, kteří jednou získají vliv. Nenápadná budova v Bruggách platí za líheň kádrů pro Evropskou unii a NATO. Česko dosud platilo školné dvěma zájemcům ročně, a to pouze zaměstnancům veřejné správy.

Nyní nabídku rozšiřuje, další tři místa nabídne všem. Roční magisterský program, včetně ubytování a stravy, stojí v přepočtu tři čtvrtě milionu korun. „Zejména je to obrovské otevření možností pro jejich budoucí pracovní uplatnění v evropských a případně dalších institucích v oblasti mezinárodních vztahů,“ konstatuje nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč.

V Bruggách studoval například finský prezident Alexander Stubb nebo předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová. Nejcennější jsou kontakty, které při studiu člověk získá, říká Ivan Hodáč, jenž školu absolvoval v sedmdesátých letech. Když později vedl sdružení evropských automobilek, deník Financial Times ho zařadil mezi nejvlivnější lidi v Bruselu.