Česko je s covid pasem napřed, vládě se daří elektronizace, říká Havlíček. Podle Kolaji digitalizuje, co funguje i na papíře

Události, komentáře: Jak budou vypadat covid pasy a očkovací průkazy (zdroj: ČT24)

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude od června možné elektronicky pomocí QR kódu prokázat dokončené očkování, negativní test či nedávno prodělaný covid – a to i na mezinárodní úrovni. Zprvu bude nutné si kód stáhnout, později se zobrazí v mobilní aplikaci. Česko se tak podle něj s předstihem připraví na celoevropský standard, což považuje za důkaz pokroku státu v digitalizaci. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) je ale skeptický. Odkázal na celoevropské srovnání používání digitálních nástrojů, v němž je Česko u dna tabulky. Oba byli hosty v Událostech, komentářích.

Covid pas, který má začít na celoevropské úrovni fungovat od poloviny roku, by mělo být v Česku možné využívat již od června. „Od 1. června to bude na on-line bázi, od 15. června to bude v rámci aplikace,“ poznamenal vicepremiér Havlíček. Upřesnil, že to znamená, že od počátku příštího měsíce bude nutné stáhnout si do mobilního telefonu QR kód, kterým bude možné se prokázat například při cestování nebo v restauraci, později se kód sám zobrazí v aplikaci.

Česko je podle něj napřed, aplikace bude připravena tak, aby splňovala evropský standard, který bude platný až od července. Podle europoslance Kolaji ale bude také podstatné to, aby kontroloři dokázali covid pas přečíst – a to nejenom u Čecha, ale i u každého, kdo do tuzemska přicestuje. Tedy aby se nestalo, že někdo s očkováním či testem přijede, ale nakonec mu bude hrozit karanténa, protože se při kontrole nepodaří údaje přečíst.

„Bude muset mít Čech, když přijede do Německa, možnost prokázat se certifikátem, který mu byl vystaven v České republice – a obráceně,“ podotkl.

Havlíček ujistil, že na to budou české úřady připraveny. „Když k nám přijede Němec nebo Ital, tak tím, že aplikaci takzvaně verifikujeme, budeme z toho okamžitě rozpoznávat, jestli byl očkován nebo testován,“ uvedl.

Kolaja však zapochyboval, zda to, že bude Česko s předstihem připraveno na celounijní prokazování očkování či testu, je důkazem pokročilé digitalizace. Vláda podle něj postupuje zkrátka tak, že „se snaží napasovat digitalizaci na existující papírové procesy“, což nepovažuje za správný postup. Poukázal ostatně i na to, že v mobilním telefonu a na papíře vypadá covid pas v podobě QR kódu úplně stejně.

Europoslanec odkázal na Index digitální ekonomiky a společnosti (DESI), kde figuruje Česko v rámci EU na 22. příčce. „Nejsme dobří. Jestliže jsme na 22. místě v EU, tak jsme samozřejmě na chvostu. Index je strukturovaný, v některých ohledech si vedeme trochu líp, v některých trochu hůř, ale jsme podprůměrní,“ prohlásil.

Podle Havlíčka se ale situace zlepšuje a v některých dílčích hodnoceních je na tom republika dobře. „V posledních letech, kdy je zde úřad Vladimíra Dzurilly, respektive on je vládním zmocněncem, tak se s tím docela hnulo,“ míní.

Odkázal na to, že se podařilo prosadit několik důležitých zákonů, praktickým výsledkem je podle Havlíčka Portál občana, elektronická dálniční známka, jednotná jízdenka pro vlaky všech dopravců nebo bankovní identita.