TÉMA

QR kód

Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|

Skončil nouzový stav, mnohá omezení kvůli covidu nadále platí

O půlnoci ze soboty na neděli v Česku skončil nouzový stav, kvůli covidu ale nadále platí mnohá omezení. Na Boží hod vánoční přibylo 1086 případů, laboratoře zpracovaly ale pouze patnáct tisíc vzorků. Dále klesá počet hospitalizovaných.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:10|

Podvodníci u sbírky charity pro jižní Moravu zaměnili QR kód pro platbu

Neštěstí na jihu Moravy využili podvodníci. V případě sbírky Diecézní charity Brno zveřejnili falešný QR kód, který dárce nenasměruje na sbírkové konto. Lidé by si měli ověřit, zda platbu posílají na správný účet. Informovala o tom mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Policie zjišťuje podrobnosti.
26. 6. 2021|

Česko je s covid pasem napřed, vládě se daří elektronizace, říká Havlíček. Podle Kolaji digitalizuje, co funguje i na papíře

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude od června možné elektronicky pomocí QR kódu prokázat dokončené očkování, negativní test či nedávno prodělaný covid – a to i na mezinárodní úrovni. Zprvu bude nutné si kód stáhnout, později se zobrazí v mobilní aplikaci. Česko se tak podle něj s předstihem připraví na celoevropský standard, což považuje za důkaz pokroku státu v digitalizaci. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) je ale skeptický. Odkázal na celoevropské srovnání používání digitálních nástrojů, v němž je Česko u dna tabulky. Oba byli hosty v Událostech, komentářích.
14. 5. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|