Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

Události: Hotovost versus platba kartou (zdroj: ČT24)

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.

Rodina Polákových provozuje chatu v Jizerských horách od začátku devadesátých let. Platbu kartou zkoušeli zavést dvakrát, kvůli kolísavému signálu od ní ale nakonec upustili. Někteří zákazníci to kritizují. „Majitel restaurace není povinen brát platební karty, není to uzákoněné a není to z toho důvodu, že by člověk pral černé peníze,“ říká zdejší číšník Radek Poštolka.

Provozovatel podotýká, že hotové peníze se mu často hodí víc. „Každý dodavatel, co sem přijede, chce zaplatit na místě hotově, takže i tu hotovost potřebujeme na tyto věci,“ vysvětlil Petr Polák.

Za nejčastější důvod, proč terminál odmítají, označují podnikatelé platby za jeho pronájem a za každou transakci. „Pokud třeba existuje sezonní prodej a podnikatel platí terminál a náklady na něj celý rok, tak potom podíl výše plateb vůči ceně za terminál může samozřejmě být i v řádu několika procent,“ konstatoval Miloslav Rut z Moore Czech Republic.

Lidé se tak mohou častěji setkat s možností platby přes takzvané QR kódy. Například v Berouně je hned několik provozů, které je vyžívají. Je to případ prodejny s hudebními nástroji. „QR kód je právě varianta, když nemáte hotovost. Spousta lidí to kvituje, spousta lidí chodí pořád s hotovostí . A máme zákazníky, kteří platí jen kartou a těm samozřejmě platbu umožňujeme,“ upřesnil majitel prodejny Jaroslav Macholán. 

Vývoj počtu platebních terminálů v ČR
Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Míst, kde karty berou, dlouhodobě přibývá. V letošním prvním čtvrtletí se počet platebních terminálů zvýšil o pět procent na zhruba 307 tisíc.

„Ač se to nezdá, tak Česko patří k nejvíce rozvinutým trhům v oblasti plateb platebních karet a souvisejících technologií. A když se to vezme na poměr počtu obyvatel, tak jsme absolutní světová špička v počtu transakcí, které jsou realizované kartou nebo mobilním telefonem,“ popsal výkonný ředitel Sdružení pro platební karty Roman Kotlán.

Počet transakcí v obchodech se letos za první tři měsíce podle sdružení zvýšil o pětinu. Přitom téměř každou třetí platbu lidé provedli přes mobil nebo chytré hodinky.