TÉMA

Karta

Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|

Dopravní podnik nemusí platit přes 12 milionů kvůli Opencard, rozhodl definitivně soud

Pražský dopravní podnik (DPP) nemusí platit 12,5 milionů korun za údajně neoprávněné využívání licencí ke kartě Opencard. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl žalobu společnosti Castlebar. ČT to řekla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Firma si v žalobě stěžovala na to, že podnik užívá více karet, než kolik si sjednal ve smlouvě. Kvůli tomu po něm chtěla 25 milionů korun, později jen polovinu. Podle soudu ale DPP nechyboval. Verdikt je pravomocný.
21. 2. 2022|

30 let zpět: Zahájení provozu prvního bankomatu

Dnes jsou bankomaty běžnou součástí měst i obcí. V tehdejším Československu se objevily právě před 30 lety. Reportáž z února 1992 ukazuje uvedení do provozu prvního bankomatu u nás. Výběr bankovek však ještě zdaleka nebyl pro všechny. Na běžné používání si veřejnost ještě musela počkat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 2. 2022|