Časovanou botu za streetwork letos získala Markéta Řezníčková ze Sananimu

Události: Ocenění terénních pracovníků (zdroj: ČT24)

Terénní sociální pracovníci, kteří pomáhají lidem s bydlením, závislostmi nebo ohroženým dětem, převzali cenu České asociace streetwork. Tentokrát ji získaly osobnosti s mnohaletými zkušenostmi a týmy s inovativními projekty. Odborná porota zvolila Osobností roku Markétu Řezníčkovou z terénních programů organizace Sananim. Týmem roku se pak stali pracovníci projektu Centrum bydlení Liberec.

Tým z Centra bydlení spadá pod liberecký magistrát. Zájemcům přes databázi zprostředkovává místa v městských bytech. Buď lidem z běžných bytů, nebo těm, kteří žijí v ubytovnách nebo na ulici. „Začínáme od začátku, od přihlášení energií, jak se chovat v bytě, jak se seznámit se sousedy, aby v domech byl klid. Gros té práce je o samotném vztahu a důvěře,“ popsal jeden z členů týmu Centra bydlení Liberec Pavel Váňa.

Někteří volají, jiní přicházejí osobně. Klienty také aktivně vyhledávají. Loni se týmu podařilo zabydlet téměř stovku rodin i jednotlivců. Nejen za to si vysloužil potlesk a první místo. „Jsme strašně šťastní a zároveň na sebe strašně pyšní. Tohle je další věc, která nás nakopne, a najdeme novou motivaci tu práci dělat,“ sdělila vedoucí Centra bydlení Liberec Lenka Slámová.

Ocenění Časovaná bota se uděluje od roku 2001. Tehdy začala v nízkoprahových programech pracovat vítězka kategorie Osobnost roku – Markéta Řezníčková z organizace Sananim.

Dohromady byla oceněna desítka sociálních pracovnic a pracovníků. Poprvé v porotě zasedli zástupci ministerstva práce a sociálních věcí, Masarykovy univerzity i vládní zmocněnkyně.

„Neustále se potýkáme s mnoha mýty, že jsme dobrovolníci, že to děláme ve volnu, přitom máme ve streetworku přes sedmdesát procent vysokoškolsky vzdělaných lidí, jsou to odborníci,“ přiblížila práci terénních pracovníků ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová.

Oceněni tak byli i ti, kteří se zasloužili o rozvoj adiktologických služeb nebo bezdomoveckých programů. Nově bodoval i tým, který pomáhá dětem z Ukrajiny.