Bude to největší protest, jaký Česko zažilo, říká Středula ke stávce 27. listopadu

Týden v politice: Josef Středula (zdroj: ČT24)

Na základě dostupných informací se zdá, že stávka odborů, která se uskuteční v pondělí 27. listopadu, bude tím největším protestem, jaký Česko zažilo, uvedl v pořadu Týden v politice předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Cílem stávky by podle něj mělo být přimět vládu reflektovat to, co se děje ve společnosti. „Jestli si myslí, že se to dá vymlčet… může, ale v tom případě se nálada ještě zhorší,“ uvedl.

„Nejlepší by bylo, kdyby takový protest nebyl nutný,“ prohlásil Středula. „Situace je taková, že lidé jsou z mnoha důvodů opravdu hodně naštvaní, a to je vede k tomu, že podporují naši aktivitu.“

„Vláda se nemůže tvářit, že je překvapena. Já to formuluju jak na jednání tripartity, tak na jednáních, která jsou s nimi. Těch témat je velké množství a vláda je teď ta, která je na tahu,“ prohlásil. Chtěl by od ní „sociální dialog“ například v otázce odchodů do důchodu či ceny energií.

„Vyjednávání a sociální dialog je založen na tom, že se nejenom o té věci bavíte, ale zároveň hledáte společné kompromisní výsledky,“ uvedl předseda ČMKOS. Dodal, že odbory spolu se zaměstnavateli například předložily devět návrhů na změnu konsolidačního balíčku, z nichž si vláda prý vzala dva a půl, což mu přijde málo.

Nevyloučil ani, že další protesty mohou přijít i v budoucnu. „Nikdy se nevzdám dopředu čehokoli, co odbory mají ve svém arzenálu,“ řekl.

Omezení pro občany

Do stávky se zapojí víc než polovina členů ČMKOS. Konfederace zastřešuje na 270 tisíc odborářů z jednatřiceti svazů. Plánuje se zapojit téměř sedmdesát procent základních, středních i mateřských škol i některé dopravní odbory. Výuka i doprava by se mohla přerušit v řadě oblastí Česka.

„My se snažíme, aby ten protest byl jednoznačný na straně jedné, na straně druhé aby neznamenal žádné velké zásahy do životů občanů,“ předeslal.

Součástí protestu bude i demonstrace na pražském Malostranském náměstí u budovy Poslanecké sněmovny. „Tam dojde k omezení (…) Stane se to, že dojde k částečnému omezení dopravy,“ připustil Středula.

Také by se měl k protestům přidat zdravotní personál. „Samozřejmě neučiníme to, že bychom omezili péči,“ ujistil. Místo toho dají lékaři „různou formou“ najevo, že souhlasí s požadavky odborů.