Bouřky opět udeřily. Silné deště vyplavily domov důchodců i školu

Události: Česko v neděli opět zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Česko v neděli zasáhly velmi silné bouřky. Řeka Novohradka v Luži na Chrudimsku dosáhla třetího povodňového stupně, během večera hladina klesla. V Heřmanově Městci se přelila hráz rybníka u domova důchodců. Sázava se dostala na druhý povodňový stupeň ve Žďáru nad Sázavou a také v Sázavě. V Brně-Žebětíně vyplavil déšť školu. Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi, která platí pro většinu Vysočiny a řadu regionů především na Moravě až do pondělního rána.

V Heřmanově Městci na Chrudimsku v neděli po silných deštích přetekl Zámecký rybník a voda zaplavila nedaleký domov důchodců. Z něj hasiči evakuovali deset lidí, část klinetů se přestěhovala do vyššího patra. Původní informace o tom, že se hráz rybníka protrhla, se nepotvrdila, upozornila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

V domově důchodců bylo zaplaveno přízemí a sklep. Voda na nádvoří zámku, kde domov důchodců sídlí, sahala zhruba po kolena. Voda v Heřmanově Městci také zaplavila hlavní silnici I/17, která spojuje Chrudim a Čáslav. Policie musela silnici uzavřít. Po 15:00 byla silnice s opatrností průjezdná.

Novohradka v Luži na Chrudimsku před 15:00 dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Během večera ale hladina klesla. Na Loučné na Svitavsku v Litomyšli a v Cerekvici nad Loučnou platil první povodňový stupeň.

Od nedělního rána měli hasiči v Pardubickém kraji kvůli bouřím s přívalovými dešti přes 200 výjezdů. „Od jedné události přejíždíme ke druhé,“ popsala Horáková.

V Heřmanově Městci na Chrudimsku přetekla hráz rybníka u domova důchodců
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Evakuace v obcích na Chrudimsku

Hasiči evakuovali také několik lidí v obcích Vápenný Podol a Hrbokov na Chrudimsku. „Ve Vápenném Podole a Hrbokově se voda z polí valila okny do domů. Zatopeno bylo několik domů,“ řekla Horáková. V Licomělicích na Chrudimsku podle ní hrozilo protržení rybníka a hasiči tam evakuovali asi 17 lidí . 

V obci Míčov na Chrudimsku bylo podle policie evakuováno asi deset domů. „Voda v obci smetla dvě vozidla do potoka. Zatím zde nemáme hlášené žádné zraněné,“ uvedla policie na Twitteru.

Silný déšť zasáhl i Lanškroun na Orlickoústecku. „Voda se ve městě valila ulicemi,“ uvedla mluvčí policie Markéta Janovská.

Ulice ve Vápenném Podole na Chrudimsku zaplavila voda z polí a vytrhala dlažbu
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Přívalový déšť odpoledne zasáhl i Litomyšl. Na některých místech nestačila kanalizace pobrat přívaly vody, například na Smetanově či Toulovcově náměstí. Někde hasiči pomáhali s čerpáním vody. Na silnice u nemocnice voda přinesla kamení, uvedl facebook městského zpravodaje. 

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je situace vážná. „Budeme muset jako Pardubický kraj mobilizovat síly a hlavně prostředky pro zvládnutí následků povodní a pomoci místním samosprávám,“ uvedl.

Za posledních 24 hodin na Chrudimsku a Svitavsku napršelo až přes 60 litrů vody na metr čtvereční, vyplývá z údajů Povodí Labe. V Pardubicích za posledních 24 hodin spadlo téměř 80 litrů vody na metr čtvereční.

Záplavy na Pardubicku
Zdroj: HZS Pardubického kraje/ČTK

V Pardubickém kraji byly stovky domácností bez elektřiny

Kvůli silným bouřím se v Pardubickém kraji ocitlo bez dodávky elektřiny asi 800 domácností. Energetici v kraji k 16:00 evidovali pět poruch na vedeních vysokého napětí a stovky poruch na vedeních nízkého napětí, sdělila regionální mluvčí skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. „Na odstraňování poruch intenzivně pracujeme,“ doplnila mluvčí.

Nejvíce bylo výpadky proudu zasaženo Chrudimsko. Zejména obce Liboměřice, Licibořice, Šiškovice, Míčov a Sušice. Na Orlickoústecku výpadky postihly Lanškroun, Rudoltice a Hylváty, na Pardubicku Přelouč - Klenovku. Důvodem poruch byly hlavně stromy sražené větrem do vedení a záplavy. 

Na Žďársku bylo zaplaveno několik domů

Řeka Sázava se v neděli dostala na druhý povodňový stupeň ve Žďáru nad Sázavou a také v Sázavě, platí tam tedy povodňová pohotovost. Podle vyjádření starosty Žďáru Martina Mrkose (Žďár-živé město) zatím povodňová komise jednat nemusí. 

Kvůli silnému dešti se voda z polí a luk dostala do obce Počítky na Žďársku. Natekla do několika domů. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové hrozilo přetečení rybníku Brychták. Situace se podle ní stabilizovala po 13:00, když tam hasiči dokončovali odčerpání vody ze zatopených sklepů.

Podle Františka Šustra, místostarosty obce s asi 230 obyvateli začalo intenzivně pršet v neděli okolo 9:30. „Byla to velká průtrž, během chviličky tady byla voda,“ popsal Šustr.

Starostka obce Marcela Slámová okolo 13:00 řekla, že situace v obci už je pod kontrolou. „Jsou tady hasiči ze Žďáru i dobrovolní místní nebo z okolí. Teď je to pod kontrolou, voda protéká potokem, protržení hráze už snad nehrozí, budeme vyčkávat, až opadne voda,“ řekla Slámová. Voda se podle ní rozlila mezi domy na dvou místech obce.

Zaplavená obec Počítky na Žďársku
Zdroj: ČTK/HZS Kraje Vysočina

V Novém Městě na Moravě voda ohrožovala několik domů ve Žďárské ulici kvůli ucpané kanalizaci. Odpoledne tam hasiči museli čistit ucpaná stavidla. Kvůli čerpání vody ze zatopených sklepů zasahovali hasiči také v Polničce, ve Svratce nebo Radešínské Svratce.

Na Vysočině se kvůli dešti zvedly hladiny řek už v sobotu. V Borovnici na Žďársku se řeka Svratka dostala na třetí povodňový stupeň a vylila se ze svého koryta. V Dalečíně se její hladina v noci na neděli dostala na druhý povodňový stupeň.

V Brně voda zaplavila sklep školy

V Brně-Žebětíně zaplavila voda po dešti školu. Situaci řešili hasiči, kteří kvůli počasí navečer registrovali přes 50 výjezdů, sdělil jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Zatímco v sobotu hasiči vyjížděli většinou k bouří vyvráceným a polámaným stromům, v neděli nejčastěji čerpají vodu z deštěm zatopených sklepů.

Žebětínský starosta Vít Beran (KDU-ČSL) uvedl, že se voda dostala především do sklepa, kam přinesla bláto. „Ještě děláme přístavbu a nástavbu školy, máme rozdělanou střechu, takže tam něco nateklo, ale není to nic katastrofálního. Prostory, kde se děti učí, jsou v pohodě,“ uvedl Beran.

Hasiči zasahovali i jinde. „Voda se dostala na jiných místech především do sklepů. Někde jsou zatopené podjezdy nebo ulice,“ uvedl Mikoška. Podle něj hasiči kolem půl čtvrté vyjeli do Lelekovic na Brněnsku, kde hrozilo zatopení tří rodinných domů kvůli přeteklému rybníku. Podle Mikošky se ale situace uklidnila a nebezpečí nehrozí. 

Středočeští hasiči mají nejvíce výjezdů na Kolínsku

Ve Středočeském kraji je podle hasičů nejhorší situace na Kolínsku. Od půlnoci zaznamenali hasiči v regionu 150 událostí, z nichž většina souvisela s počasím. Třetinu zásahů měli právě na Kolínsku.

Zatímco v sobotu hasiči většinou vyjížděli k popadaným stromům, v neděli spíš čerpají vodu ze zatopených sklepů a garáží. Kvůli mimořádné situaci posílili své operační středisko, upozornil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči v neděli zasahovali i u dvou rybníků, a to ve Vysoké u Příbramě a v Sendražicích na Kolínsku. V nádržích se zvedla hladina a voda špatně odtékala. Hasiči ji odčerpávali, aby nezatopila přilehlé domy.

V osmipodlažním panelovém domě v Kolíně zase voda natekla do elektroinstalační šachty a způsobila zkrat. „Hasiči dům odvětrali a předali ho správci a elektrikáři k dalšímu řešení,“ uvedl Gabriel. 

Extrémní stupeň nebezpečí byl podle ČHMÚ v několika krajích

Výstraha meteorologů před vysokým stupněm nebezpečí povodní platí pro většinu Vysočiny a řadu regionů od Čáslavi po Vsetín až do pondělního rána.

Výstraha před bouřkami s extrémním stupněm nebezpečí platila podle portálu Českého hydrometeorologického ústavu v neděli kromě Vysočiny a Jihomoravského kraje i v části Pardubického kraje a dalších regionech.