Boss ruské mafie čeká v Česku na vydání do USA, žalobci chystají podklady

Události: Česko připravuje vydání šéfa ruské mafie (zdroj: ČT24)

Jeden z šéfů ruské mafie Polad Omarov, kterého v lednu zatkla česká policie, měl plánovat vraždu íránské disidentky Masíh Alínežádové. Vyplývá to ze žaloby Spojených států, které žádají o jeho vydání. Alínežádová dostala už v minulosti od Američanů politický azyl. Čeští žalobci teď chystají podklady pro vydávací proces.

Polada Omarova, který je majitelem gruzínského pasu, česká policie označuje jako kandidáta na pozici „vora v zakoně“, tedy šéfa ruskojazyčné mafie. Zatčen byl na okraji Prahy. Podle americké FBI byl jedním z trojice lidí napojených na ruskojazyčné prostředí, kteří měli za úkol zavraždit íránskou disidentku Masíh Alínežádovou. Ta žije v USA.

„Polad Omarov měl být zprostředkovatelem té vraždy,“ přibližuje roli zadrženého ředitelka webu Investigace.cz Pavla Holcová.

Alínežádová dlouhodobě kritizuje íránský režim za porušování lidských práv a Íránci se jí podle FBI pokusili odstranit už několikrát. Také trojice nyní zadržených mužů měla být přes prostředníka najata íránskou tajnou službou. „Írán se pokoušel tuto ženu zavraždit,“ potvrdil americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Vylákat na zahradu a zastřelit

„Ta disidentka měla být zavražděna u sebe doma. Plán byl vylákat ji na zahradu a tam ji zastřelit,“ tvrdí Holcová. Sama Alínežádová žijící v New Yorku dostává opakovaně v posledních letech policejní ochranu. „Nejsem na to zvyklá. Když policisty vidím, pokaždé si myslím, že mě zatknou,“ svěřila se.

Zadržený Omarov jezdil do Prahy často, žije tu totiž jeho manželka a děti. „Státní zástupkyně rozhodne, jaký návrh soudu podá – tedy jestli tam shledala nějakou překážku, která by neumožnila vydání,“ upřesnil další postup mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Zadržený Omarov podle policejních dokumentů v době plánování vraždy pobýval střídavě v Česku a ve Slovinsku. V tuto chvíli je stále ve vazbě. O případném vydání bude rozhodovat Městský soud v Praze.