Benešův bodyguard i bojovnice od Sokolova. Ministerstvo obrany vyznamená osm válečných veteránů

Při příležitosti Dne válečných veteránů vyznamená ministerstvo obrany za výjimečné zásluhy o obranu republiky osm osobností. Mezi oceněnými bude třeba bývalý velitel vzdušných sil Armády České republiky, osobní strážce prezidenta Edvarda Beneše nebo žena, která ukrývala parašutisty. Do 14. listopadu si lidé také mohou po celém Česku koupit červené květy vlčích máků – symbol válečných veteránů.

Pět mužů a tři ženy ocení při příležitosti Dne válečných veteránů ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nejvyššími medailemi resortu. „Letos dojde i k udělení ceny Kříž obrany státu ministra obrany ČR, kterou ministerstvo uděluje pouze mimořádně,“ říká mluvčí resortu Jana Zechmeisterová. Tu získá Ladislav Minařík, bývalý velitel vzdušných sil Armády České republiky. In memoriam pak bude vyznamenán Karel Kuba, který svou kariéru spojil s výsadkovým vojskem.

Nejvyšší vojenské resortní vyznamenání, tedy Záslužný kříž ministra obrany ČR získají v bronzové variantě letos mimo jiné tři ženy. Jarmila Halbrštátová – válečná veteránka, účastnice bojů u Sokolova, Kyjeva, na Dukle a bojů na Slovensku. Dále pak Zoe Klusáková, která se zapojila do pomoci rodinám postižených činností gestapa a která ukrývala československé parašutisty vysazené na Kroměřížsku, a Ľudmila Formánková, která zajišťuje pomoc veteránům při řešení jejich problémů.

Záslužným křížem ocení resort také tři muže, z toho dva in memoriam. „Mezi nimi třeba Františka Veitla – osobního strážce exilového prezidenta Edvarda Beneše, který byl poté zařazen jako palubní střelec k 311. československé bombardovací peruti. Zahynul s celou osádkou letounu v říjnu 1944,“ dodává Zechmeisterová.

Vyznamenání převezmou ocenění nebo jejich příbuzní tradičně v Národním památníku na Vítkově.

Sbírka Paměti národa

Na válečné veterány pamatuje také sbírka Paměti národa, která se koná už popáté. Květy vlčích máků si mohou lidé zakoupit až do 14. listopadu. „Letos je seznam sběrných míst rekordní – přes osm set, zapojeno je přes tři sta dobrovolníků a k prodeji je 126 000 květů vlčích máků,“ říká mluvčí společnosti Post Bellum Jana Holcová.

Výtěžek sbírky půjde na další natáčení a uchovávání příběhů veteránů a účastníků druhého a třetího odboje. Letos poprvé pak Post Bellum hledá partnera na sociální pomoc válečným veteránům.

  • Kříž obrany státu ministra obrany České republiky:
    1. genmjr. v. v. Ladislav MINAŘÍK
  • Kříž obrany státu ministra obrany České republiky in memoriam:
    2. genpor. Karel KUBA, převezme syn, pan Martin KUBA
  • Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně:
    3. pan Euan EDWORTHY
    4. paní Ľudmila FORMÁNKOVÁ
    5. plk. v. v. Jarmila HALBRŠTÁTOVÁ
    6. paní Zoe KLUSÁKOVÁ
  • Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně in memoriam
    7. pan Jindřich HOLEČEK, převezme pravnučka, paní Eva BEDNÁŘOVÁ
    8. pan František VEITL, převezme synovec, pan Jiří TANZER
  • Do hodnosti plukovníka ve výslužbě jmenuje:
    1. pplk. v. v. Jiřího KAFKU
    2. pplk. v. v. Břetislava MIZERU