Československé veterány s židovskými kořeny, kteří bojovali za Izrael, hledají historik a syn jednoho z nich

Po stopách rodin československých veteránů v Izraeli (zdroj: ČT24)

V Izraeli hledá potomky československých vojáků z druhé světové války „detektivní tým“, který tvoří syn jednoho z veteránů a mladý historik. Jejich pátrání mapoval Jakub Szántó.

Veteráni československé armády přišli do Izraele ve čtyřicátých letech minulého století a novému státu vypomohli minimálně ve válce o Suezský průplav. Tehdy proti sobě v říjnu 1956 stál Egypt na jedné straně, na té druhé Velká Británie, Francie a Izrael. A v izraelských řadách i tisíce židovských vojáků, z nichž stovky přišly z Československa.

„Po příchodu sem si řekli, že tu je nový stát Izrael. A že oni jako Židé musí bojovat za jeho nezávislost,“ říká k motivaci československých veteránů syn jednoho z nich Amir Spiegel.

Co se s vysloužilci z Československa stalo dál, ale zůstává tajemstvím, které se rozhodli Spiegel spolu s mladým historikem Jiřím Klůcem odhalit. Společně pátrají po rodinách veteránů.

Od Sokolova a Tobrúku do Izraele

Jedním z československých vojáků na straně Izraele byl i Spiegelův otec Mořic. Ten se narodil ve slovenských Veĺkých Kapušanech. S částí rodiny stačil uprchnout před nacisty a v roce 1942 se přihlásil do 1. československého armádního sboru Ludvíka Svobody. 

„Jedno z prvních bojových nasazení sboru bylo v bitvě u Sokolova. Tam bojovalo asi tři sta padesát židů z necelé tisícovky,“ potvrzuje historik Klůc.

Mořic Spiegel
Zdroj: ČT24

Ti, jejichž potomky teď dvojice Klůc Spiegel hledá, vedle toho bojovali také v exilové jednotce vzniklé v Britské Palestině. Pod velením pozdějšího generála Karla Klapálka se Československý pěší prapor 11 zúčastnil i slavné obrany libyjského přístavu Tobrúk.

V Izraeli se židovští vojáci z obou jednotek mohli potkávat nejpozději po vzniku Izraele v roce 1948. „Při pátrání po nich je velice těžké najít kořeny, kde začít. Hodně rodin si totiž po příjezdu změnilo jména,“ vysvětluje Spiegel.

Práce dvoučlenného týmu je složitá. „Děláme detektivní výzkum, chodíme na adresy, hledáme příbuzné, ptáme se místních, jestli o nich něco nevědí,“ říká historik.

Úspěchy ale Klůc se Spiegelem mají. Naposledy se jim podařilo objevit jednu z veteránek Svobodovy armády Kláru Guttman, která v lednu oslaví 92. narozeniny.