Tobruk bránili i českoslovenští vojáci

Tobruk (Libye) - Strategicky důležitý přístav na pobřeží Libye Tobruk je neodmyslitelně spjat s boji v severní Africe během druhé světové války. Tobruk obsadili v lednu 1941 Britové. I díky československým vojákům odolával obklíčení německo-italských vojsk až do listopadu 1941. Tehdy britská vojska základnu vyprostila ze sevření. Další protiofenzíva obávaných Afrikakorps generála Erwina Rommela ale byla úspěšná. Tobruk tak v roce 1942 padl na čas do rukou mocností Osy.

V libyjském přístavu se sice německo-italské vojsko zmocnilo velkých zásob potravin a paliva, velice záhy však Němcům v Africe začal docházet dech. Již v říjnu 1942 Britové pod velením generála Bernarda Montgomeryho zahájili útok u Alamejnu a na začátku listopadu, po slavném vítězství „Montyho“ a jeho mužů, se německo-italská vojska dala na ústup. Postavení spojeneckých vojsk se navíc výrazně posílilo vyloděním americko-britských branných sil v Maroku a Alžírsku v čele s generálem Dwightem Eisenhowerem.

Rozhovor s Radimem Fialou (zdroj: ČT24)

„Němci a Italové získali Tobruk tím, že porazili australské, novozélandské, anglické a polské jednotky. Ty naše tam už nebyly, vrátily se tam až v roce 1943. Od té doby hlídaly Tobruk až do konce války v Africe,“ vysvětlil herec Radim Fiala.

Strategický Tobruk Britové opět obsadili v listopadu 1942. Mocnosti Osy (od března 1943 pod vrchním velením generála von Arnima) poté ještě několik měsíců odolávaly anglo-americkým útokům v Tunisku. Válka v severní Africe nakonec skončila v květnu 1943 kapitulací německých a italských oddílů v Tunisu. „Tobruk tvořil strategický přístav a takové nárazníkové pásmo před Alexandrií a Egyptem, kde byly velké zásoby pohonných hmot. Těch se chtěla Afrika zmocnit,“ dodal Fiala. Tobruk, film Václava Marhoula, chtěl ukázat život hlavně československých vojáků.