Babiš: Uráží mě, že tady demonstrují lidi na Václaváku a říkají, že jsem byl estébák

Andrej Babiš hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš je přesvědčený, že ČSSD do vlády na základě stranického referenda vstoupí, jména případných ministrů však zatím tají. V rozhovoru pro Českou televizi také řekl, že své trestní stíhání za problém nepovažuje a naopak zpochybňuje evropský vyšetřovací úřad OLAF. Designovaný premiér hovořil i o redistribuci migrantů v Evropě, Italům v tlaku na migrační kvóty rozhodně nehodlá ustupovat. Rozhovor s designovaným premiérem v pořadu Události, komentáře vedl Daniel Takáč.

Prezident republiky vás dnes jmenoval, proč má cenu, abyste byl jmenovaným premiérem, když vlastně ještě vůbec nevíte, jestli budete nějakou vládu mít?
Já si myslím, že už to víme.

To už je jisté?
No, jistá je jenom smrt bohužel, nic jiného není jisté.

Ještě to může nedopadnout vzhledem k referendu v ČSSD.
Tak určitě, já si myslím, že nové vedení ČSSD udělalo maximum pro to, aby přesvědčovalo členskou základnu, že menšinová koaliční vláda s naším hnutím je pro ČSSD výhodná, lepší než být v opozici, a já jsem optimista a myslím, že by to mohlo dopadnout.

Co když to nedopadne? Co uděláte?
Já bych počkal na ten výsledek.

Já nevěřím tomu, že nemáte plán. Vy přece víte, co chcete do budoucna dělat. Jste člověk, který řídí věci, aspoň to říkáte, že jste takový člověk. Musíte vědět, co potom bude.
Chtěl bych do budoucna řídit úspěšnou vládu a plnit ten program a ty věci, které jsme slibovali před volbami.

Takže když to nevyjde, tak menšinovou vládu?
Pane redaktore, já myslím, že to vyjde. Myslím, že členové ČSSD, podle toho jak to sleduji v médiích, jsou celkem nakloněni tomu, aby šli s námi do vlády.

Jsou i krajské organizace, které říkají, že nechtějí.
Ale pan předseda vyjednal velice dobrou pozici pro ČSSD. My jsme se vzdali ministerstva vnitra a hlavně jsme se vzdali ministerstva práce a sociálních věcí. Ten výsledek byl, myslím, 7,7 % pro ně, 15 poslanců a 5 ministrů. My jsme měli téměř 30 % a 78 poslanců a my bychom měli mít 10 ministrů včetně předsedy vlády. Takže myslím, že pro ČSSD je to velice výhodná pozice.

Oni také někteří členové ČSSD říkají, že samozřejmě by to byl veliký úspěch, kdyby tam nebyly ty problémy, které vám vyčítají.
Myslíte ty zinscenované problémy.

Ne, teď jsem chtěl třeba říct, že někteří se bojí toho, že je budete přehlasovávat s komunisty a SPD.
Prosím vás, já, když uděláme dohodu, tak určitě budeme chtít tu dohodu splnit. Takže nejsou obavy. Já udělám maximum pro to, aby ta vláda byla úspěšná. Abychom byli jeden tým. A doufejme, že to bude fungovat podstatně líp než předtím. V osobě pana předsedy Hamáčka vidím tu naději, že to bude fungovat.

Proč myslíte, že na to, co tady říkáte, slabý volební výsledek, málo poslanců, hodně ministrů. Proč myslíte, že to sociální demokraty osloví?
No tak protože když budou v opozici, tak samozřejmě budou v pozici…

…se zrevitalizují na příští volby, někteří říkají.
To nevím, jak budou prosazovat svůj program. Jako možná ostatní tzv. demokratické strany, které tam stále něco povídají, ale jak chtějí prosadit to, co slibovaly voličům před volbami. Asi těžko.

„OLAF není důvěryhodný“

Ale pak jsou tam pro řadu sociálních demokratů některé další problémy. Vy jste říkal zinscenované. Některým to vadí, že jste trestně stíhaný.
Samozřejmě mně to taky vadí. Já myslím, že ta kauza je tak známá, že každý rozumný člověk, když se zamyslí, co se vlastně stalo, že si někdo vzpomněl po deseti letech a v té kauze nebyla žádná korupce, nikdo nic neukradl, ten areál slouží veřejnosti.

Ale neudělalo se to správně, podle toho obvinění.
Ale udělalo se to správně.

To tvrdí jedna strana sporu, tedy vy.
Ne, ne, ne, určitě se to udělalo správně. Bylo to devětkrát kontrolováno a myslím si, že Evropa by se mohla pyšnit takovou dotací, protože tam je nainvestována miliarda korun a nikdo na tom nezbohatl.

A tady je těch sporných padesát milionů…
…není sporných…

…o kterých ta strana, která to prověřuje, tvrdí, že se to udělalo špatně.
Koho teď myslíte?

No toho, kdo to vyšetřuje.
Ano, tak určitě. Samozřejmě to vyšetřování probíhá. Bylo obviněno 11 osob, teď už čtyři byli zproštěni, pan státní zástupce řekl policii, aby předložila důkazy, takže nechme to na ty orgány, které to vyšetřují.

Absolutně odmítám, že by byl vyvíjen politický nátlak na mě nebo na mého předchůdce Giovanniho Kesslera. Mohu kategoricky prohlásit, že po celou dobu, kdy působím v OLAFu, za předchozích dvou generálních i za mého působení v roli generálního ředitele, jsem nebyl vystaven politickému nátlaku z Evropské komise, která je mým nadřízeným orgánem.
Nicholas Ilett
generální ředitel OLAFu

Šéf Evropského úřadu pro boj proti podvodům, tzv. OLAFu, dnes striktně odmítl, že by vyšetřování jeho úřadu bylo zpolitizované, což jste před časem zase tvrdil vy. Hovoří o tom, že úřad nečelil žádným politickým ovlivňováním, ať už teď, tak za předcházejících předsedů.
Tak tomu se musím smát, protože tady byl korupční skandál. A víte co tehdy psali…

Co máte na mysli?
No korupční skandál, kde bývalý šéf OLAFu Giovanni Kessler vyšetřoval maltského komisaře, a média psala, že to bylo na objednávku bývalého předsedy Evropské komise Barrosa. Takže zpráva OLAFu nepřinesla žádné přesvědčivé důkazy o přímé účasti pana Dalliho, takže se to nepotvrdilo.

Pokud se nemýlím, tak ta obvinění souvisí s tím, že on někoho nelegálně odposlouchával, ale o politických vlivech nikdo nic neříkal.
Jak to, že ne? Když to bylo na objednávku předsedy Komise, kterému nevyhovoval ten maltský komisař, který byl podezřelý, že vzal nějaký velký úplatek 50 milionů eur. A tady máme druhou kauzu. OLAF, který šetřil Čapí hnízdo, je pod tlakem, nechce říct, jak vyšetřoval Volkswagen. Šéf Evropské investiční banky zpochybňuje OLAF.

A on se má z toho zpovídat? Ten úřad má vydávat výsledky.
Ale to jsou úředníci.

To jsou vyšetřovatelé.
To jsou úředníci, kteří žijí z našich daní.

A vyšetřují, jestli ty daně někdo nerozkrádá.
Velice podivně vyšetřují a proč mluví o mně? Já jsem byl osoba, kterou OLAF poškozoval. Mě nikdy nekontaktovali. Vyšetřovali velice nestandardně. Ta moje bývalá firma Imoba podala stížnost. Psala otevřený dopis předsedovi Evropské komise – bez reakce. Dozorčímu výboru OLAFu – bez reakce. Představitelům OLAFu – bez reakce. Veřejnému ochránci práv – tak ta se obtěžovala, že to tedy vyšetří. Navíc jedna osoba, která je obviněná, si podala stížnost, žalobu. Takže OLAF v minulosti byl…

Ale to přece vůbec nedokládá, že to někdo politicky ovlivňuje.
Ale tady je to černé na bílém. Dokonce paní Gräßle (německá europoslankyně Ingeborg Gräßle, předsedkyně rozpočtové kontrolní komise – pozn. red.), která mě nesnáší, patří ke kritikům.

Jiní evropští poslanci, kteří zase nemají rádi paní poslankyni Gräßle, zase říkají, že ona je také…
Vaše televize se vždycky ptá, protože to dnes byla zase konference o výroční zprávě a buď se ptá pan Zdechovský, který to má jako sport, nebo váš redaktor se ptá OLAFu, který prezentuje výroční zprávu, se vždycky ptají na Babiše. Ještě tady máme… Marine Le Pen vyšetřovaná OLAFem obvinila, že za vyšetřováním stojí levičák Martin Schulz. Takže to už je druhý případ, kde je to…

Dobře, vyšetřovaní lidé říkají, že se to vyšetřuje špatně, no tak…
Takže Ingeborg Gräßle, která mě nesnáší a která spolupracuje s tím člověkem, který to všechno spáchal a který posílá ty anonymy do Bruselu. My jsme první v Evropě. 22 procent anonymů pochází z České republiky, takže Ingeborg Gräßle opakovaně žádala Kesslerovu, to je ten šéf OLAFu, vy říkáte nezávislý, já říkám zpolitizovaný, rezignaci, kvůli zpackanému vyšetřování Dalligate. U toho Volkswagenu ta absurdita. OLAF říká, že Volkswagen žádal u Evropské investiční banky o úvěr 400 milionů eur. A víte, co mu vyčítá OLAF? Že nenapsali do žádosti o úvěr, že podváděli s emisemi. To je logika OLAFu. A z toho byl další skandál. Takže OLAF pro mě je nedůvěryhodná instituce, která žije z našich daní. Mimochodem celá ta evropská struktura nás stojí 9,6 miliardy eur, my tam taky platíme a součástí toho je OLAF.

Proč české ministerstvo financí tento projekt z evropského financování vyjmulo?
Nic nevyjmulo.

Vyjmulo se to z evropských peněz, bude se to platit z národních peněz.
Ne, Brusel zaplatil, protože to se platí v balíku, a teď je nějaký spor. Já bych to nechal, aby to doběhlo, ten spor s ROPem, takže k tomu se nechci ani vyjadřovat, dělá to moje bývalá firma a určitě všechny ty obvinění OLAFu, který mluvil o mně a nikdy mě neoslovil, tak já říkám, že to bylo zpolitizované. Protože já taky vadím v Evropě některým strukturám tím, že říkám proti migraci a hájím naše zájmy.

„Italy o migraci přesvědčím“

To budete muset vysvětlit italskému premiérovi. Italská vláda jasně řekla, že budou povinné kvóty.
Já mu to rád vysvětlím. My získáváme stále víc spojenců, a pokud vím, šéf Ligy byl na Sicílii a říkal, že 600 tisíc migrantů vrátí do Afriky, nebo odkud přišli.

Ano, ale tady je ten jasný a striktní požadavek, že kvóty budou. Český požadavek je, že kvóty nebudou. Jaký je základní argument, kterým mu to vysvětlíte?
Základní argument je, že konečně ať někdo vrací ty prázdné lodě. To začíná tam, že ten pašerák zkasíruje peníze od migrantů ilegálních. Co jsme my udělali proti tomu, abychom zastavili migraci mimo evropský kontinent? Teď přichází paní Merkelová a říká, že posílíme Frontex. Ten má 600 policistů. To chceme bránit ten kontinent? My musíme zabránit mimo. Teď je velký problém v Tunisku. Tam dokonce odvolali ministra vnitra s tím, že se utopilo bohužel 50 lidí. A kdo je za to odpovědný? My máme zastavit tu migraci mimo Evropu.

A to se pořád nedaří. Včera jsme tady měli pana Kotena, šéfa bezpečnostního výboru, který říkal, že v zásadě dohody s africkými zeměmi, parafrázuji, příliš nefungují, je tam někde 50 tisíc lidí, kteří už jsou připraveni jako další „dodávka“ uprchlíků do Evropy. Takže to nefunguje.
No zatím to nefunguje. Funguje jedině to, že jsme dali Turecku tři miliardy eur, které zastavily tu balkánskou cestu, ale teď musíme řešit tu cestu přes Tunis a Libyi a tam je to hlavně otázka členských států. Je to hlavně problém Itálie a Řecka a my budeme solidární. My je podpoříme finančně, můžeme poslat vojáky nebo policisty, ale rozhodně nikdy nebudeme akceptovat žádné kvóty, protože žijeme v absurdní situaci, kdy máme nejnižší nezaměstnanost a naše nemocnice čekají na ukrajinského doktora nebo sestru rok a ti musí mít papíry a přes Sicílii chodí lidi bez papírů a organizuje to pašerácká mafie, která vydělala šest miliard eur na těch nešťastnících.

„U ministrů víc zvažuji pro a proti“

Vrátíme se k domácí politice. Předpokládejme, že dopadne referendum v sociální demokracii, že do té vlády půjde. Podporujete všech pět kandidátů ČSSD, nemáte s nimi problém?
Tak já je nepodporuji, já je ani neznám.

Chci se ptát na pana Pocheho.
Já pana Pocheho neznám, nikdy jsem ho nepotkal.

Může to zkrachovat na tom, že se vám některý z kandidátů ČSSD na ministra nebude líbit?
Ten postup je takový, že čekáme na referendum, pak si hned s panem Hamáčkem sednu a samozřejmě musíme mluvit s KSČM o toleranci.

Když pan Hamáček řekne, tady je nás pět, navrhnete všech pět jmen panu prezidentovi?
Já si sednu s panem Hamáčkem po tom referendu.

Může se stát, že mu na některé jméno nekývnete?
To já neříkám. Já vám na to neodpovím. Já bych chtěl, aby ten konflikt, resp. názor pana prezidenta, řešil pan Hamáček. Já nechci řešit konflikty. Myslím si, že chceme jako vláda fungovat v symbióze, že zahraniční politika by měla být koordinovaná, nechceme žádné konflikty. Takže ten názor pana prezidenta na pana Pocheho musí řešit pan Hamáček.

Takže když si to pan Hamáček vyřídí, tak pana Pocheho navrhnete, když si to pan Hamáček s prezidentem nevyřídí, tak to bude někdo jiný?
Uvidíme. Počkejme na to referendum.

Proč ještě nevíte, kdo bude ve vládě za ANO?
Protože ještě přemýšlím o těch postech.

Vy opravdu některé lidi držíte v nejistotě?
Ne, k tomu se nechci vyjadřovat. Možná to bude poprvé exkluzivně, co se vyjádřím k jedné pozici, a tou je ministr spravedlnosti. Tam mám v hlavě dva kandidáty.

Které?
To vám neřeknu. Přemýšlím o tom, diskutuji s nimi a žádám je, aby mi předložili nějakou strategii.

Pan Tejc?
Zkuste nějakou jinou otázku.

Pan Mlsna?
Já se k osobám nebudu vyjadřovat. Já se omlouvám.

Jakožto člověk, který operativně manažersky rozhoduje, musíte vědět, koho v tom týmu chcete mít.
Ano, ale já jsem také v životě udělal plno personálních chyb, takže se zkušeností a věkem se učím a víc přemýšlím, víc zvažuji pro a proti.

Někteří ministři už říkali, že by chtěli být, například pan Ťok.
Pojďme raději k programu.

Žaloba na Slovensko

Je vhodné, aby premiér v den svého jmenování oznámil, že bude u soudu pro lidská práva žalovat nejbližšího partnera ČR Slovensko?
Já jsem to Petrovi Pellegrinimu sdělil, když jsme byli v tom Brně. Ten soud rozhodl (o tom, že ve věci příslušnosti k StB nelze žalovat slovenský Ústav paměti národa – pozn. red.) a moji právníci říkají, že má práva byla porušena. Proto chci podat žalobu u Evropského soudu pro lidská práva, kde napadnu rozhodnutí Ústavního soudu, které bylo dva týdny před volbami. Ten Ústavní soud se odchýlil od praxe. To nebylo o mně. Někteří lidi, kteří proti mně protestují a mě nesnáší, říkají, že jsem byl estébák, což jsem nebyl. Já jsem ten soud vyhrál, okresní, krajský i nejvyšší.

Když potom přišel ústavní, tak všechno zrušil.
Ale ne, on nerozhodoval o Babišovi. On zrušil rozhodnutí krajského soudu, ale neřekl, koho máme žalovat.

Ptal jsem se, jestli je namístě, aby to premiér oznámil v den jmenování.
Ale já jsem to řekl předsedovi slovenské vlády v Brně před dvěma týdny. Mě to sice mrzí, ale pro mě to je důležité a pro mě je absolutně nepřijatelné, že tady demonstrují lidi na Václaváku a říkají, že jsem byl estébák. Žádný estébák jsem nebyl, nic jsem nepodepsal, mě to uráží, uráží to moji rodinu a já se budu soudit celý život a dokážu, že jsem estébák nebyl. Protože jsem nebyl.

Důchodová reforma

Hodně mluvíte o důchodové reformě. Jaký bude její základní princip kromě oddělení důchodového účtu?
Základní princip je v tom, že se musíme podívat na starodůchodce, hlavně ženy, které se staraly o rodiny a nepracovaly a byl jim vyměřen důchod v minulosti a mají nízké důchody, tak tam bychom to chtěli rekvalifikovat a navýšit to.

Počkejte to je přidávání někomu. Já se ptám na reformu. Není potřeba zásadně reformovat, stačí někomu přidat?
My musíme vytvořit ten důchodový účet, který jsme měli, potom ho pan Klaus zrušil, pak byl druhý pokus, pan Zeman s Grégrem ho chtěli založit, pan Sobotka se Špidlou ho zrušili, těch 134 miliard za prodej Transgasu někde utratili. Takže my to chceme dát zvlášť. 

To je podstata té reformy. Bude to zvlášť.
Ne, ne, ne. To je jedna z částí a my chceme samozřejmě, aby se jasně vědělo, kolik se vybere na důchody a kolik se vyplatí, ano. A teďka jsme se dostali do přebytku, tím pádem ještě máme ten starý zákon o Fondu národního majetku a díky tomu nebo kvůli tomu nám zablokovali de facto 20 miliard, no a musíme se podívat na některé profese, musíme se bavit o odchodu, o předčasném odchodu do důchodu, které profese, a samozřejmě důchodová reforma musí najít vlastně dohodu v celé sněmovně. Takže nejdřív v koalici, a potom půjdeme do sněmovny.

No a dohodu na něčem? Já se ptám dohodu na čem?
Ale my jsme měli …

Všechno bude založeno na stávajícím průběžném systému, rozumím tomu dobře? To chcete udělat?
Ne, tak my samozřejmě musíme se podívat i na modely, které existují v zahraničí. To znamená i připojištění ve firmách, ano, my tady stále jsou kritiky na zahraniční investory, který každý rok odtáhnou 250 miliard dividend, ano. Takže musíme se podívat na ty modely, které fungují v zahraničí, a bude to, bude to debata se všema politickými stranami. My je určitě všechny oslovíme.

A ještě zkusím článek 5 návrhu programového prohlášení. Ten mluví o vyrovnaném státním rozpočtu.
Ano, to je…

Ale je to návrh programového prohlášení.
Jasně, ale neříkáte to B, že říkáme, když bude deficit, tak v tom případě musí být investice vyšší než deficit a to je případ příštího roku.

A proto je tam padesátimiliardová sekera.
No, tak sekera. Snižujeme dluh.

Omlouvám se za slovo. Deficit.
Jsme jedna z nejméně zadlužených zemí, držíme ten dluh, ten se snižuje, protože vlastně HDP jde nahoru, no a samozřejmě, my navyšujeme ty důchody a to nás bude stát 37,8 miliardy. Navyšujeme platy učitelům. Děláme tu reformu. To je 23,5. Ano, do sportu, jak jsme slíbili, navyšujeme, to kofinancování bude 10,4 a další investice. Takže držíme ten plánovaný deficit, ale samozřejmě je to boj a dnes jsme ten rozpočet neschválili a příští středu večer znovu vláda bude sedět a budeme dále bojovat, abysme vyhověli i těm dalším ještě neuspokojeným požadavkům jednotlivých ministerstev.

Takže by schodek mohl být vyšší ještě?
Ne.

Redakčně kráceno, celý rozhovor najdete na videu v úvodu článku.