Babiš probere s vedením ANO další vyjednávací postup. Spolupráce s SPD hnutí rozděluje

Premiér v demisi Andrej Babiš projedná další postup při sestavování vlády nejprve s vedením hnutí. Prezident Miloš Zeman v úterý Babišovi doporučil, aby pokračoval ve vyjednávání s KSČM a SPD, řada členů hnutí včetně několika ministrů s tím ale nesouhlasí. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (nestr. za ANO) se obává, že otázka spolupráce s SPD a komunisty může hnutí ANO rozdělit.

Jasněji o dalším směřování vlády by mohlo být už ve čtvrtek, kdy se sejde předsednictvo i výbor hnutí ANO. „Musíme si v rámci hnutí vyjasnit, jakou cestou půjdeme,“ řekl Babiš. S komunisty a SPD by ANO mělo ve sněmovně pohodlnou většinu sto patnácti hlasů, obě hnutí ale rozděluje otázka referenda.

ANO odmítá hlasování mimo jiné o vystoupení z Evropské unie, což SPD naopak dlouhodobě vyžaduje. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury je ale možné najít kompromis: „Doufáme, že bychom mohli být schopni vzájemně nalézt kompromis tak, aby bylo možno referendum demokraticky realizovat.“

Ministři ANO jsou v názorech na SPD rozdělení (zdroj: ČT24)

Většina poslanců ANO navíc podle informací ČT nyní preferuje menšinovou vládu, která by vznikla právě díky podpoře komunistů a SPD. Problém s tím nemá ani ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (nestr. za ANO). Zdůraznila, že je pět měsíců po volbách a hnutí už všechny ostatní strany oslovilo. „Strany, které zvítězily ve volbách, jsou demokratické. Měli bychom umět hrát s kartami, které voliči rozdali,“ konstatovala.

Demokratickými volbami argumentuje i ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO): „Jsem proti jakémukoliv nálepkování… Pro mě je zásadní program a neustoupení z našich základních pozic – nezvyšovat daně a vést proevropskou politiku. Pokud dojde k dohodě o programu, nemám s tím problém.“ 

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (ANO) ale naopak už dříve uvedl, že by se na takové vládě nepodílel a složil by možná i poslanecký mandát. „Řekl bych, že uvidím, ale neměním názory každý den. Nechci být u toho, že se legitimizují strany, které by neměly být legitimizovány. Je nějaký polistopadový vývoj, který by se neměl úplně obrátit naopak,“ řekl ve středu ČT.

Jourová doufá, že Babiš vládu o SPD neopře

Výhrady k SPD vznášel i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který už o víkendu oznámil, že z politiky odchází a na další vládě se podílet odmítá. Jako jeden z důvodů uvedl právě to, že se s velkou částí stranických kolegů rozchází v pohledu na spolupráci s Okamurou.

SPD kritizoval i bývalý ministr financí Ivan Pilný nebo eurokomisařka Věra Jourová (oba ANO). Doufá, že Babiš vládu s podporou SPD nepostaví. Novinářům v Bruselu ve středu řekla, že by to podle ní ovlivnilo pohled Evropy na Česko.

„Pořád doufám, že to nenastane, a opravdu velice přemýšlím nad tím, co to bude znamenat pro mne,“ upozornila Jourová. Česko je podle ní na nejlepší cestě být stabilní a plně demokratickou společností, a není proto důvod, aby vláda závisela na podpoře SPD. S Babišem a šéfem ANO o svých názorech před časem hovořila.

Vojtěch by znovu jednal s ČSSD

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (nestr. za ANO) se navíc obává, že otázka spolupráce s SPD a komunisty může hnutí ANO rozdělit. „Potom je otázka na vedení hnutí, jak bude dál vyjednávat a jak bude hnutí stmelovat,“ poznamenala.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) ale není spolupráce s KSČM a SPD jedinou variantou: „Bude se dál jednat, i pan premiér v úterý říkal, že to není jediná varianta, o které hovořili… Je otázka, jestli znovu nejednat se sociální demokracií.“ Možnost, že by ANO ještě jednalo s ČSSD, ale podle informací ČT připustilo na jednání klubu jen 24 ze 68 přítomných poslanců.

Prezident přijme SPD i komunisty

Jednání o sestavování vlády mezitím dál pokračují. Prezident ve středu přijal na zámku v Lánech předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Ten po schůzce řekl, že komunisté jsou ochotni jednat o vládní spolupráci kromě ANO i s hnutím SPD. S jeho předsedou Tomiem Okamurou se Zeman potká v pátek.

Zatím je jasné pouze to, že Babiš je dál jediným kandidátem na premiéra. „Moje situace byla úplně stejná před volbami jako dnes, v tomhle směru není žádná změna,“ řekl předseda ANO po schůzce s prezidentem.

Bělobrádek navrhl koalici šesti stran

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek nicméně v úterý představil ještě jednu alternativu k vládě Andreje Babiše. Chce navrhnout vytvoření koalice celkem šesti stran – ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, Starostů a TOP 09. Ty mají dohromady 85 poslanců. Argumentuje tím, že by takový menšinový kabinet měl ve sněmovně o sedm hlasů víc než nynější jednobarevný kabinet hnutí ANO. První možnost si promluvit o této variantě budou mít lídři šesti stran už ve středu večer. 

Babiš označil návrh Bělobrádka za úsměvný. „Z návrhu nemáme obavy, bereme to jako špatný vtip nebo pokus o humor,“ uvedl. Bělobrádek podle něj návrh možná ani nemyslel vážně, jen chtěl nějak zaplnit mediální prostor.