Filip po schůzce se Zemanem: Komunisté jsou připraveni jednat s ANO a SPD o vládě

Předseda KSČM Vojtěch Filip oznámil, že jeho strana je připravená jednat o vzniku menšinové vlády ANO s podporou KSČM a SPD. Řekl to po středečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Potvrdil, že komunisté přímo do vlády nevstoupí.

„Jsme připraveni na jednání ve formátu, který (prezident) doporučil předsedovi vlády, to znamená jednat kromě hnutí ANO i s SPD,“ řekl po schůzce Filip. Dodal, že Miloš Zeman ho ujistil o tom, že trvá pověření Andreje Babiše pro vyjednávání o vládě.

Místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar v ČT dodal, že ve straně se ozývá kritika obou případných partnerů. „Máme velké výhrady k mnoha věcem, které SPD prezentuje,“ řekl. Jako další alternativu vidí ale jen předčasné volby. „My si nepřejeme nové volby. Nechceme zatěžovat občany strádáním povolebního vyjednávání, které by jistě znovu nastalo,“ vysvětlil Luzar s tím, že rozložení sil ve sněmovně by se podle jeho názoru příliš nezměnilo.

Filip odmítl spekulovat o případných personáliích. „Pro nás je důležité, aby současný programový kompromis, který jsme vyjednávali se sociální demokracií, byl dodržen.“ Zároveň řekl, že KSČM nebude vstupovat do vlády, protože se s ANO neshodla v oblasti daní a bezpečnostní politiky.

Prioritně jsme motivováni, abychom přispěli k vytvoření funkční vlády s důvěrou, abychom přispěli ke stabilizaci této země. Pokud se nám jako přidaná hodnota podaří něco z toho vytěžit, mám na mysli programové požadavky, tak budeme nesmírně rádi.
Alexandr Černý
poslanec KSČM

SPD trvá na referendu o vystoupení z EU

SPD by menšinovou vládu ANO i nadále podpořilo. Klade si ale jednu podmínku. „Co se týče programu, jsme s ANO téměř domluveni až na jednu pro nás poměrně zásadní věc, a to je referendum o zahraničněpolitických smlouvách. Bez něho bychom do podpory jakékoliv vlády nešli,“ řekl v ČT místopředseda SPD Radim Fiala. Odmítl komentovat vyjádření některých komunistů o tom, že SPD je xenofobní stranou. 

Napjaté vztahy mezi těmito dvěma stranami by podle politologa Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity v Brně Lubomíra Kopečeka mohl vyřešit nový formát jednání. „Nebude jedna dohoda, ale dvě dohody ANO s SPD a ANO s KSČM. To má určitou logiku, protože ty dvě menší strany mohou tvrdit, že spolu nemají dohodu,“ nastínil v ČT.

Zeman podporuje vojenské mise, komunisté ne

Filip poznamenal, že pro komunisty je důležitá otázka referenda. V Událostech řekl, že strana ho vždy podporovala: „My jsme předložili do sněmovny už osmý návrh a trváme na tom, aby byl projednán.“

KSČM podle Filipa setrvává na svých sedmi zásadních bodech. Mezi nimi je čtyřletý plán na růst minimální mzdy, otázka důchodů a jejich valorizace, ochrana přírodních zdrojů nebo otázka co nejmenšího zapojení soukromých firem do hospodaření s vodou.

Komunisté teď vyčkají na jednání dalších politiků s prezidentem. Zeman ve čtvrtek v Lánech přijme šéfa SPD Tomia Okamuru. O schůzku požádali i představitelé ODS, Pirátů a KDU-ČSL. 

Filip také řekl, že se neshodli se Zemanem na otázce účasti české armády v zahraničních misích. Zatímco komunisté chtějí nejprve řešit otázky bezpečnosti v Česku, prezident je zastáncem misí, protože je přesvědčen o tom, že hrozba islámských radikálů v zahraničí se týká i bezpečnosti ČR.

Předseda komunistů dále tlumočil překvapení prezidenta z krachu jednání o menšinové koaliční vládě ANO s ČSSD s podporou KSČM. Miloše Zemana podle Filipa tento vývoj mrzí.

Vznikne vláda ANO s podporou KSČM a SPD? Názory komentátorů se různí

Komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko ve vysílání ČT upozornil, že KSČM a SPD jsou pro mnohé partnery problematické a usilují o vlastní legitimizaci. Proto chtějí jednat s kýmkoliv. „Z jejich strany ochota přímo čiší, za vyjití z izolace jsou vděční,“ řekl Kubičko. 

Domnívá se však, že Babišovi se do spolupráce s KSČM a SPD nechce. „Myslím, že tahle varianta nevyjde, že je to taková další kouřová clona,“ řekl Kubičko s tím, že Babiš podle něj působí bezradně. Upozornil, že v této věci také poprvé narazil na odpor ve vlastní straně.

Řekl, že Andrej Babiš by s vládou stojící na podpoře komunistů a SPD narazil na velké problémy na politické scéně, u evropských partnerů i v ulicích českých měst. „Předpokládám, že proti této vládě by byly velké demonstrace,“ zaspekuloval.

Politolog Kopeček naopak poznamenal, že „varianta jednobarevné vlády ANO s podporou SPD a komunistů je velmi pravděpodobná.“

Prezidentovo doporučení naráží v ANO na nesouhlas

Zeman v úterý doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi, aby pokračoval ve vyjednávání o jednobarevné vládě ANO s podporou KSČM a SPD. Společně mají 115 poslanců.

Podpora od SPD má však mezi poslanci ANO odpůrce. ČT zjistila, že proti je 44 a pro jen 24 z nich. Jak se hnutí nakonec k takové variantě postaví, bude ve čtvrtek řešit předsednictvo i výbor ANO.

Ve sněmovně se objevil také návrh na vznik menšinové vlády bez ANO. Přišli s ním lidovci, kteří v této věci pozvali na společnou schůzku ve středu večer představitele ODS, Pirátů, ČSSD, TOP 09 a STAN. Společně mají 85 poslanců. Představitelé pozvaných stran tento návrh nepovažují za realistický, jednání se ale nebrání.

Na schůzku nakonec dorazili všichni pozvaní kromě ČSSD. Výsledky jednání pěti stran její svolavatel Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) odmítl komentovat.