Pilný: SPD odstartovalo závody v populismu a hnutí ANO se bohužel přizpůsobilo

Pilný: SPD svým extrémním populismem ohrožuje všechny občany (zdroj: ČT24)

SPD je strana využívající extrémní populismus, který ohrožuje občany této země. V Interview ČT24 to řekl bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO). Společná vláda hnutí Tomia Okamury s ANO a komunisty je pro něj proto nepřijatelná. Mrzí ho také to, že populistickým tendencím se už přizpůsobilo i hnutí ANO.

Prezident Miloš Zeman na úterní večerní schůzce doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Pro Pilného je ale taková varianta nepřijatelná: „Je to můj osobní názor, který se nemění.“ SPD je podle bývalého ministra nebezpečná svým extrémním populismem, který ohrožuje všechny občany.

Závody v populismu

„Byly odstartovány závody v populismu a tomu se bohužel přizpůsobilo i hnutí ANO…Kdybychom sestavovali vládu s ODS, tak by to třeba nebylo. Vyjednáváme ale s partnery, kteří nás táhnou do smyčky, která se utahuje. Cena za to, aby se nějaká vláda sestavila, začíná být dost vysoká,“ řekl v Interview ČT24.

Vadí mu proto například, že je v čele hospodářského výboru místopředseda SPD Radim Fiala. „Chtěl vyhlásit referendum o vystoupení Česka z EU. Předseda hospodářského výboru přece ví, že osmdesát procent naší ekonomiky závisí na Evropské unii. Kdybychom to udělali, spadneme do spirály smrti. Každý člověk v této zemi včetně voličů SPD to odnese. Člověk s těmito názory tam nemá co dělat. Ohrožuje ekonomiku této země,“ konstatoval Pilný.

Chápe proto i otevřený dopis České středoškolské unie a studentů vysokoškolských oborů, kteří odmítají zavedení slevy ve vlacích a autobusech. Peníze by raději investovali do lepšího vzdělání. „Někde se ty peníze musí sebrat, je to ten závod v populismu,“ poznamenal.

Slevy? Nepromyšlené

Usnesení o slevách pro studenty a seniory schválila Babišova vláda v demisi. Premiér hájí rozhodnutí tím, že peníze půjdou z nespotřebovaných výdajů ministerstev. Podle Pilného jde ale většinou o výdaje za neobsazená místa, které se používají například na odměny. „Určité rezervy tam jsou, ale připravit o ně ministerstvo školství, když máte přidávat učitelům nebo dělat reformu regionálního školství, je nepromyšlené,“ uvedl. 

S komunisty by Pilný do vlády sice také nešel, ke straně má ale smířlivější postoj než k SPD: „Komunisté jsou různí, není to jednotná skupina. Jsou tam lidé, kteří jsou pořád stejní, jsou tam lidé, kteří kdyby dostali pendrek a bílou přilbu na hlavu, půjdou zase mlátit lidi na Václavák, ale jsou tam i jiní, se kterými se dá věcně pracovat.“

Preferoval by vládu s občanskými demokraty. ANO by podle něj navíc v takovém případě tolik nepodléhalo populismu. „Když se bavím s lidmi z ODS, většina by to spojení uvítala,“ podotkl. Vedení strany ale s ANO jednat odmítlo.

Hra o ministerstvo vnitra

Občanským demokratům a dalším sněmovním stranám vadí hlavně trestně stíhaný Babiš jako premiér. I kdyby ale předseda ANO z postu šéfa vlády odstoupil, nepovede to podle Pilného k ničemu.

„Bude se říkat, že to stejně řídí zezadu. Když jsem se stal ministrem financí, pan Kalousek prohlásil, že jsem místodržící. Za celou dobu, co jsem byl ministr, jsem se přitom s Andrejem Babišem bavil pouze jednou,“ připomněl období, kdy v Sobotkově vládě převzal resort po Babišovi.

U ČSSD vidí Pilný potíž v tom, že nemůže zaručit loajalitu všech svých patnácti poslanců. Ke krachu jednání  s ANO pak poznamenal, že za ním stál posun nálady ve straně. Bylo zřejmé, že vnitrostranické referendum o vládě s ANO nemusí vyjít. „Jiří Zimola a Jan Hamáček si potřebovali zachránit kůži. Před sjezdem ČSSD potřebovali hrát roli silných vyjednavačů, kde jednání zkazilo hnutí ANO,“ myslí si Pilný.

Zástupci ČSSD proto podle Pilného přišli na jednání s takovými podmínkami, které pro ANO byly nepřijatelné. ANO například odmítlo dát sociálním demokratům ministerstvo vnitra. „Je to poměrně ožehavý resort, který nejde jen tak vydat napospas… Má za sebou velmi špatnou historii. Řekl bych všech ministrů, kteří tam byli, včetně posledního ministra Chovance s jeho policejní reformou. Můžeme si vzpomenout i na Grosse, Langera a tak dále,“ poznamenal Pilný.

Zmínil ale i požadavky ČSSD na některé náměstky nebo blokační požadavky typu, že nebudou ve vládě přehlasováváni: „Přitom sociální demokracie, když já jsem seděl ve vládě, tak nás bezpečně kdykoliv přehlasovávala ve všech otázkách. Teď si chtěli s patnácti poslanci vyjednat, že se něco takového nemůže stát.“

Pilný zatím v ANO nevidí trend, který by ho přiměl hnutí opustit. „Jedna věc je, co se říká, druhá, co se doopravdy udělá a promítne do zákonů. Na druhou stranu jsem docela rád, že o vládě nevyjednávám,“ uzavřel.

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.