Armáda začlení nové radary MADR. Poslední má do Česka dorazit příští měsíc

Události: Česko vyzbrojí armádu novými radary MADR (zdroj: ČT24)

V Česku je už sedm z osmi armádních radiolokátorů MADR izraelské výroby. Armáda je chce do konce roku začlenit do systému monitorování prostoru nad tuzemskem. Starší typy radarů budou následně vyřazovány. Novinářům to řekl náměstek ministryně obrany František Šulc při návštěvě 7. radiotechnické roty v Hrušovanech na Chomutovsku.

„Už je tu sedm z osmi radarů. Ten poslední by měl dorazit příští měsíc. Jeden už je připojený plně a ostatní se postupně připojí. Jsou to porodní bolesti jako s každou novou technologií, ale jsme rádi, že tu už radary máme a můžeme je postupně připojovat, protože jsou skutečně technologickým skokem,“ uvedl Šulc.

Mobilní radiolokátory MADR (EL/M-2084 MMR) za 3,5 miliardy korun pořídila česká armáda v roce 2019 od izraelského výrobce Elta Systems. Předpokládá se, že pět z nich bude poskytovat neustálý obraz vzdušné situace nad územím České republiky. Další dva mobilní radary získají rovněž bojové jednotky. Vojáky mají chránit při válečných operacích nebo na zahraničních misích.

Radary budou zároveň vyčleněny pro případy krizových situací v rámci aktivace Národního posilového systému NaPoSy. Za této situace budou systémy spolu s komplety protivzdušné obrany a letectvem plnit úkoly spojené se zvýšenou ochranou strategických objektů.

Dosah radarů bude až do výšky tisíců metrů

Izraelské radary nahradí ve výzbroji zastaralou radiolokační techniku ruské výroby, jejíž životnost je už na hraně. Podle Šulce tak vojáci zaslouží ocenění, že se jim daří tuto techniku zatím udržet v činnosti.

Nové radary zajistí armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od sta do tří tisíc metrů. Armáda uvádí, že jejich dosah je asi 250 kilometrů, a tak pětice radarů spolu s další lokační technikou pokryje celé území Česka. Zatímco předešlé typy musely většinou pracovat ve dvojici, aby dokázaly určit polohu létajících objektů, 3D radary MADR to zvládnou samy. Navíc jsou schopny detekovat i dělostřeleckou munici, doplnil zástupce velitele 26. pluku velení, řízení a průzkumu Martin Novák.