Arenberger už nebude pronajímat vinohradské nemocnici svůj sklad. Možný střet zájmů vyřešil, říká Vojtěch

Kontrola ministerstva zdravotnictví neukázala ve vinohradské nemocnici žádná pochybení. Výsledky podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) nicméně upozornily na možný střet zájmů ředitele Petra Arenbergera, který špitálu pronajímal vlastní sklad na Mělnicku jako archiv. Pronájem proto bude ukončen, oznámil Vojtěch.

„Pokud jde o kontrolu ministerstva financí, tam jsem obdržel výsledky a na jejich základě i pan ředitel Arenberger učinil kroky tak, aby byly vypořádány nálezy, které poukazují na potenciální střet zájmů, pokud jde o pronájem archivu pro nemocnici,“ uvedl ministr.

Podle něj Arenberger aktivně přišel s tím, že nájem bude ukončen. V tuto chvíli je dle šéfa zdravotnického resortu stále úhrada za pronájem jedna koruna měsíčně.

Arenberger k tomu konstatoval, že se nechal přesvědčit právníky, že to není žádný problém, přestože sám měl pochybnosti, že to nevypadá dobře. „Ten nájem je stále bezkonkurenčně nejnižší v té oblasti za tuto službu,“ dodal. Digitalizace nemocničního archivu se podle ředitele nyní možná aspoň urychlí.

V květnu Arenberger rezignoval na ministerskou funkci. Prohlásil, že to bylo kvůli mediálnímu tlaku, který doléhal i na jeho rodinu. Média v předcházejících týdnech vznesla pochybnosti o jeho majetku, pronájmu jeho nemovitosti nemocnici, kterou vedl, a zisku z klinických studií, které plynuly do jeho soukromé praxe místo nemocniční kliniky.

Arenberger je také jediným ředitelem fakultní nemocnice, který nemá bezpečnostní prověrku. Vojtěch po svém nástupu trval na tom, aby o ni požádal, což učinil.

„Pokud proběhne proces udělení bezpečnostní prověrky, i to je určitý obraz toho, jestli má člověk nějaký škraloup, nebo nikoliv. Jsem dalek toho, abych hodnotil pouze na základě mediálních zpráv,“ řekl ministr už v květnu k tomu, jestli by měl Arenberger dál vést vinohradskou nemocnici, do jejíhož čela se vrátil po odchodu z ministerstva.