Kvůli funkci šéfa fakultní nemocnice Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku. Potvrdil to stávající šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Vojtěch, který koncem května Arenbergera ve funkci ministra vystřídal, tehdy uvedl, že bezpečnostní prověrka je pro Arenbergera jako pro ředitele fakultní nemocnice nezbytná.

Vojtěch po ředitelích fakultních nemocnic bezpečnostní prověrku požadoval už v době svého prvního působení v čele ministerstva zdravotnictví. Arenberger ale podle médií prověrku nemá a dříve o ni nepožádal, ačkoli Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vede od roku 2019. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce Vojtěch z pozice náměstka odvolal před rokem Romana Prymulu, který ho poté v čele ministerstva nahradil.

Vojtěch po svém návratu do funkce ministra uvedl, že má od Arenbergera příslib, že o prověrku požádá. Před rozhodnutím o setrvání Arenbergera v čele vinohradské nemocnice chce také vidět výsledky kontrol z resortů zdravotnictví a financí, řekl také Vojtěch. Deník N pak koncem května napsal, že kontrola ministerstva zdravotnictví v hospodaření a nákupech nemocnice neshledala žádné větší chyby.

Arenberger byl ministrem zdravotnictví zhruba sedm týdnů, rezignoval 25. května. Prohlásil tehdy, že funkci opustil kvůli mediálnímu tlaku, který doléhal i na jeho rodinu. Média předtím vznesla pochybnosti o jeho majetku, pronájmu jeho nemovitosti nemocnici, kterou vedl, a zisku z klinických studií, které plynuly do jeho soukromé praxe místo do nemocniční kliniky.