Aplikace provede Čechy po místech, kde se psalo hořké 20. století

Vydat se v Praze po stopách atentátu na Reinharda Heydricha či na Šumavě projít stezkou převaděčů přes železnou oponu. Na místa spjatá s nedávnou českou a československou historií lze vyrazit s pomocí mobilní aplikace Místa Paměti národa. Ta skrze přímá svědectví účastníků nebo svědků představuje místa a příběhy spjaté s 20. stoletím. Novou verzi interaktivního průvodce připravila obecně prospěšná společnost Post Bellum.

Na milovníky turistiky i cyklistiky a historie čeká celkem 11 tras v devíti krajích České republiky, které mapují nejzajímavější historické fenomény nebo události daného regionu. Trasy připravili renomovaní historici, novináři a spisovatelé Miloš Doležal, Jiří Padevět, Petr Zídek, Petr Mallota či Pavel Šmejkal.

V severozápadních Čechách je tak možné poznat souostroví svobody, které v časech normalizace tvořily baráky členů undergroundu, na Táborsku objevit následky násilné kolektivizace venkova nebo na Vysočině navštívit místa spojená s životem a tragickou smrtí faráře Josefa Toufara.

V aplikaci je uloženo více než 1000 příběhů na téměř 850 místech, lidé se tedy při letním cestování mohou kdykoliv v aplikaci podívat, jaké události se odehrály v jejich okolí. K lokalitám se váží nejen psané příběhy, ale také audionahrávky autentických výpovědí pamětníků a historické fotografie.

Aplikace Místa paměti národa nově nabízí celé trasy (zdroj: ČT24)

Pokud se uživatelé mobilní aplikace zároveň registrují na stránce www.mistapametinaroda.cz, mohou se zúčastnit letní soutěže Cesty pamětí. Mobilní aplikace za navštívení každého bodu na trase udělí bod, za absolvování celé trasy pak virtuální Pečeť národa. Jsou připraveny kvízové otázky, zájemci mají možnost každou trasu ohodnotit nebo sdílet vyprávěné příběhy na sociálních sítích.

Společnost Post Bellum vybudovala veřejně přístupnou pamětnickou sbírku, kde jsou zaznamenány nahrávky vzpomínek 3000 pamětníků. Sdružení také každoročně udílí Ceny Paměti národa těm, „kteří ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova“. Kandidáty na ocenění vybírají historici a badatelé z příběhů pamětníků uložených právě v internetové sbírce Paměť národa.