Antimonopolní úřad povolil státní firmě ČEPS koupit provozovatele plynovodů Net4Gas

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil státní firmě ČEPS nákup provozovatele plynovodů Net4Gas. Informoval o tom v tiskové zprávě. Akvizici, která nemá přesáhnout pět miliard korun, v září schválila vláda. Má zvýšit energetickou bezpečnost České republiky, protože Net4Gas vlastní výlučnou licenci pro přepravu zemního plynu v Česku.

„Úřad posuzoval dopady spojení na oblast plynárenství, v níž je skupina Net4Gas aktivní v oblasti přepravy zemního plynu a skupina ČEPS v oblasti skladování zemního plynu. Dospěl přitom k závěru, že v důsledku spojení nedojde k podstatnému narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci,“ informoval ÚOHS.

Net4Gas provozuje čtyři tisíce kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Firmu Net4Gas Holdings napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Společnost kupuje společnost ČEPS z vlastních disponibilních zdrojů, převezme ji celou včetně jejího vedení a zaměstnanců.

ČEPS k podepsání smlouvy dřív uvedla, že za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

Řízení plynárenské soustavy

Net4Gas je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze a vyhlašuje regulační stupně, tím tedy rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. Jakékoli problémy s těmito plynovody by zásadně ohrozily dodávky suroviny do země.

Podnik podle ministerstva průmyslu a obchodu dosáhl mezi lety 2015 a 2022 celkového zisku po zdanění 27,7 miliardy korun. Kromě toho společnost eviduje finanční aktiva ve výši 6,8 miliardy, zároveň má ale vydané dluhopisy za 18,5 miliardy a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028. Finanční situace podniku se zhoršila poté, co firma Gazprom Export přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes Česko.

V září stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby. Před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda jedná o stavbě nových plynovodů.

ÚOHS aktuálně posuzuje také to, že státní společnost Čepro kupuje síť čerpacích stanic RobinOil. O fúzi zatím nerozhodl.