Anketa s Pavlem Fischerem: Prezident by měl být pod lepší kontrolou, než je dnes

Anketa s Pavlem Fischerem (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta republiky a nezávislý senátor Pavel Fischer v anketě České televize uvedl, že by chtěl, aby se zákonodárci podívali na části ústavy, které se týkají volby prezidenta a kontroly jeho fungování. Na samotných pravomocích hlavy státu by ale nic neměnil. Kdyby byl zvolen, pracoval by na Pražském hradě, předpokládá, že by v jeho areálu i bydlel. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post prezidenta.

Kde byste jako hlava státu bydlel a úřadoval?

Bydlel bych tam, kde s rodinou najdeme zázemí – už jsme se stěhovali mockrát – a kde také Policie České republiky sezná, že to je bezpečné. Nejspíše někde v areálu Hradu. Pracoval bych samozřejmě na Hradě. Je to sídlo hlavy státu. Ale rád bych, aby Kancelář prezidenta republiky působila v civilnějším prostředí. Například někde v podhradí.

Měl by podle vás mít prezident víc pravomocí, stejně, nebo míň?

Pravomoci prezidenta stanoví ústava a na tom bych vůbec nic neměnil. V ústavě bych ale zjistil nebo ověřil, jaká je zkušenost po deseti letech s přímou volbou prezidenta. Jsou tam ustanovení, která by stálo za to upřesnit. Prezident by totiž měl být pod lepší kontrolou, než to vidíme dnes.

Jak si představujete spolupráci s vládou a s oběma komorami parlamentu?

S oběma komorami parlamentu si představuji spolupráci tak, že i do prezidentské volby jsem přinesl dokonce rovnou dvě kandidátské listiny. Jednu z Poslanecké sněmovny, druhou ze Senátu. Takže takto si představuji spolupráci s oběma komorami najednou. A co se týče vlády, tam je prezident povinen určitou loajalitou nejenom vůči premiérovi, ale také jednotlivým ministrům. Tam prezident nemůže jednat sám od sebe, bez vlády. Je potřeba, aby jednal v loajalitě a v těsné spolupráci s vládou.