168 hodin: Vztah z egyptské pláže může stát miliony, ukazují zkušenosti českých žen

168 hodin: Láska z pláže (zdroj: ČT24)

Evropanky včetně Češek, které přijíždějí na dovolenou do Egypta, se stávají terčem zájmu místních mladíků. Podle lidí, kteří mají s egyptskou společností zkušenosti, však zájem nebývá upřímný, často se snaží zejména přijít k penězům – především tak „vydělávají“ na věno ke svatbě s egyptskou dívkou. Dvě ženy, které popsaly své zkušenosti pro 168 hodin, zanechaly v Egyptě velké peníze – v jednom případě statisíce, ve druhém miliony – za které se dočkaly nečekaného odvržení. Situací s podvodnými nápadníky Evropanek z egyptských rekreačních středisek se pro 168 hodin zabývala Eva Koryntová.

Podle realitní makléřky Jitky Švaříčkové, která žije v egyptské Hurghadě, není úplně výjimečné spatřit ve městě velmi nesourodé páry – mladého Egypťana a starší Evropanku. „Ta ženy by mohla být kolikrát ne maminkou, ale třeba i babičkou toho mladého chlapce,“ upozornila. Není to ale docela tak, že by Egypťané „letěli“ na starší ženy. Zájem mají spíše o jejich peníze, které potřebují, aby se mohli oženit s Egypťankami.

Při žádosti o ruku totiž musí Egypťané dodat věno, které nebývá malé. „Náklady na věno pro nevěstu rostou obrovským způsobem. Mladí muži na to nejsou schopni našetřit. Rostou i náklady na svatbu jako takovou,“ upozornil sociolog specializující se na Blízký východ Karel Černý z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

O statisíce korun se takto pokusil připravit mladý Egypťan českou rekreantku Janu. Je to třicátnice, takže to nebyl vztah napříč generacemi, ale ani v tomto případě nebyl ze strany Egypťana upřímný. Po několika letech vztahu vedeného především na dálku přemluvil Janu, aby mu poslala na účet 250 tisíc korun na české vízum – tvrdil, že chce žít s ní v Česku. Žena to učinila a to byl konec.

„Naprosto nečekaně mi poslal zprávu, ve které bylo: Je konec, oženil jsem se tady, peníze od tebe už žádné nemám, takže ti žádné nevrátím. Za ty, které zbyly, jsem se oženil,“ popsala. Podle svých slov v důsledku zkolabovala, ale co se týče peněz, měla nakonec štěstí v neštěstí. Velkou část peněz vysoudila zpět. U egyptského soudu jí pomohlo, že do poznámky k platbě napsala, že jde o půjčku.

Sliboval byt, napsal ho na sebe

Soudit se zkouší také sedmašedesátiletá Jaroslava, která do domnělé lásky z Hurghady investovala ještě o řád více. Ta ale na výsledek ještě čeká a tvrdí, že na to čeká v bídě. „Nemám z čeho žít,“ podotkla.

Na dovolené se před dvěma lety seznámila s Egypťanem mladším o 35 let a navázala s ním vztah vedený zprvu na dálku. „Po krásných SMS a telefonátech jsem odjela zpátky do Hurghady a začali jsme spolu bydlet na apartmánu,“ uvedla. Poté prodala svůj byt v Železné Rudě s tím, že peníze použije k nákupu bytu v Egyptě u moře. Peníze poslala mladíkovi, který sliboval, že nechá nový apartmán napsat na ni. To však neučinil.

„Když jsem se vrátila a miláček mě odvedl do bytu, byl už napsán na jeho jméno,“ vylíčila žena, která kromě bytu koupila i auto a peníze dala mimo jiné i na domnělou léčbu mladíkovy matky. „Uložili ji do postele. Pak jsem zjistila, že vůbec nebyla nemocná,“ vzpomněla. Celkem utratila v Egyptě tři miliony korun.

Silné emoce a růžové brýle

Když Jaroslavě došly peníze, začal se jí Egypťan stranit. Nakonec zjistila, že před ní tajil, že má kromě ní egyptskou rodinu – manželku se třemi dětmi – kterou živil s pomocí peněz vybrané od starší Češky. Té pak nezbylo ani na letenku domů.

Podobné zážitky z dovolené v Egyptě mají i některé další turistky z Česka, Slovenska i dalších evropských zemí. Ze vztahu z dovolené se stane tahání peněz. „Náhle se začínají dít takové věci, jako že ztratí kreditní kartu anebo onemocní blízký člen rodiny,“ shrnula častá odůvodnění žádostí o peníze Slovenka žijící v Egyptě Věra Adel.

Jaroslava – která zanechala své peníze rodině, o které vlastně ani nevěděla – tvrdí, že zkrátka podlehla Egypťanovu šarmu. „To, co oni probudí v nás Evropankách, to nám naši Evropané nedávají. Je to tak silné, že každá žena zapomene, má růžové brýle a zapomene přemýšlet rozumem. Myslí jenom srdíčkem,“ ozřejmila.