Harrisová se snažila dostat Trumpovi pod kůži, ten jí vyčetl nicnedělání

Zprávy ve 12: Kandidáti na amerického prezidenta Kamala Harrisová a Donald Trump se střetli v první debatě (zdroj: ČT24)

Americký exprezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová se v předvolební debatě dostávali do vypjatých výměn ohledně ekonomiky a přístupu k potratům. Trump svou soupeřku označil za marxistku a zároveň prohlásil, že nemá „žádnou politiku“. Harrisová řekla, že má plán na pozvednutí střední třídy, zatímco Trump by pomohl jen bohatým. Trump opět odmítl uznat porážku z minulých prezidentských voleb a pokračoval v šíření fám o podvodech s hlasy. Harrisová na závěr debaty hovořila o touze sloužit, Trump mluvil o „úpadku USA“.

Ekonomika byla prvním tématem debaty. „Nemá žádnou politiku. Všechno, čemu věřila před třemi lety, vyletělo komínem... Teď jde k mojí filozofii,“ tvrdil republikánský exprezident ve vysílání televize ABC. Odkazoval tím na skutečnost, že Harrisová v kampani o prezidentský post ustupuje od dřívějších levicových stanovisek a snaží se vystupovat jako centristický kandidát.

Trump ji nicméně zároveň vykresluje jako radikální političku a znovu prohlásil, že je marxistkou, podobně jako její otec. Donald Harris byl dříve ekonomem na Stanfordově univerzitě a jeho tvorbu s marxismem nedávno spojoval časopis The Economist, podle webu PolitiFact je však u Harrisové tato nálepka nepodložená.

Záznam debaty v původním znění

„Dnes (v úterý) večer v téhle debatě uslyšíte věci ze stejné otřepané příručky, snůšku lží, ukřivděnosti a nálepkování,“ řekla o svém soupeři viceprezidentka za Demokratickou stranu.

V úvodní části debaty věnované ekonomice mluvila o tom, že Trump plánuje snížit daně miliardářům a velkým korporacím, zatímco skrze rozšiřování cel by zvýšil životní náklady střední třídě. Odkazovala tím na plány republikánského kandidáta zavést plošné desetiprocentní clo na dovoz do USA a výrazně vyšší poplatky u zboží z Číny.

„Udělali jsme to, že jsme uklidili nepořádek po Donaldu Trumpovi,“ hájila zase Harrisová své společné úřadování s prezidentem Joem Bidenem.

Spor o potraty

Od ekonomiky se pak debata posunula k přístupu k potratům, který mnohé republikány vedené státy omezily po předloňském přelomovém rozhodnutí amerického nejvyššího soudu. Harrisová tyto restrikce označila za „Trumpovy zákazy potratů“ a připisovala za ně odpovědnost exprezidentovi, který k vývoji výrazně přispěl svým výběrem tří členů nejvyššího soudu.

Harrisová prohlásila, že Trump by jako prezident uzákonil federální zákaz potratů, což její soupeř označil za lež, jakkoli během prvního mandátu takovýto postup podpořil. V debatě také zopakoval nepravdivé tvrzení, že demokraté podporují možnost „popravy“ dítěte po narození a že některé státy toto umožňují. Moderátorka Linsey Davisová pak do výměny vstoupila s tím, že žádný stát zabití novorozence neumožňuje.

Trump opět mluvil o „volebním podvodu“

„Naše volby jsou špatné,“ prohlásil Trump, když čelil otázkám na své počínání po prohraných volbách v roce 2020. Republikánský kandidát porážku nikdy neuznal a místo toho bez důkazů označuje tehdejší volby za zmanipulované.

Ve vysílání televize ABC tvrdil, že o podvodech s hlasy existuje množství důkazů, jakkoli volební činitelé napříč USA žádné větší nesrovnalosti nezjistili. „To, co se teď děje, je něco, čemu se Trumpův tým chtěl vyhnout. Trump křičí do mikrofonu a snaží se opět vést spor o výsledky voleb roku 2020,“ komentoval situaci deník The New York Times (NYT).

Harrisová v této souvislosti uvedla, že Trump před čtyřmi lety „dostal padáka od 81 milionů lidí“, čímž odkazovala na počet hlasů pro současného prezidenta Joea Bidena. Podle amerického tisku to byl jeden z mnoha momentů, kdy se viceprezidentka snažila svému soupeři dostat pod kůži. Opakovaně se podle médií snažila Trumpa vyprovokovat k agresivní reakci a v některých chvílích se jí to dařilo.

Mimo jiné uvedla, že od mnoha armádních lídrů slyšela, že je Trump „ostuda“. Také prohlásila, že exprezidentovi se vysmívají vysocí světoví činitelé, nebo že lidé často z jeho předvolebních mítinků odchází předčasně „z vyčerpání a nudy“.

„Trump je zjevně z Harrisové frustrovaný,“ uvedl deník The Washington Post. „Začal klidně, ale od chvíle, kdy zmínila velikost jeho davů, je naštvaný,“ poznamenal zase list NYT.

Trump šířil další nepodložené fámy

Jak upozornila například stanice CNN, Trump v debatě opakoval také další konspirační teorie. Vytáhl třeba nepodložená tvrzení o tom, že migranti z Haiti žijící ve Springfieldu v Ohiu jedí tamním obyvatelům kočky a psy. Doslova řekl, že „ve Springfieldu jedí psy. Jedí kočky. Jedí mazlíčky lidí, kteří tam žijí.“

Když moderátor David Muir poukázal na to, že představitelé města popřeli, že by o něčem takovém existovaly důkazy, Trump prohlásil, že to říkají „lidé v televizi“ a že „to zjistíme.“

Když se debata přesunula ke zločinu, Trump tvrdil, že zločin je ve Spojených státech na rozdíl od zbytku světa na vzestupu. Muir pak poukázal na to, že podle údajů FBI kriminalita v posledních několika letech v USA naopak klesla, dodala CNN.

Zpravodaj ČT Vostal po debatě Trumpa s Harrisovou (zdroj: ČT24)

Trump odmítl říct, zda si přeje vítězství Ukrajiny

V části věnované zahraniční politice Harrisová uvedla, že souhlasila s rozhodnutím prezidenta Joe Bidena stáhnout americké vojáky z Afghánistánu v roce 2021, a tvrdila, že Trump „vyjednal jednu z nejslabších dohod, jakou si dokážete představit“ v této záležitosti během svého působení ve funkci prezidenta.

Ohledně ruské agrese proti Ukrajině Trump tvrdil, že by mohl konflikt „urovnat“ do 24 hodin, ale opakovaně se vyhnul odpovědi na otázku, jestli chce, aby Ukrajina vyhrála. Harrisová reagovala, že „důvod, proč Donald Trump říká, že tato válka skončí do 24 hodin, je ten, že se prostě vzdá,“ a vyjádřila Ruskem napadené zemi podporu.

Závěrečná prohlášení

Harrisová na závěr debaty uvedla, že se soustředí na budoucnost a na službu Američanům, zatímco její soupeř hledí do minulosti a staví sám sebe na první místo. „Slyšeli jste dnes večer dvě velmi odlišné vize, jednu zaměřenou na budoucnost a druhou na minulost,“ řekla Harrisová na závěr téměř dvouhodinového přenosu. „Věřím, že americký lid ví, že toho máme mnohem víc společného, než co nás rozděluje,“ pokračovala.

V proslovu zopakovala, že chce pomáhat střední třídě a chránit práva Američanů včetně přístupu k potratům. Připomněla svou dřívější kariéru prokurátorky a zdůraznila, že nikdy neměla jiného „klienta“, než je americký lid. „Potřebujeme někoho, komu na vás záleží a kdo nestaví sebe na první místo.“

Trump ve svém závěrečném prohlášení nemluvil o svých plánech pro případný druhý mandát a místo toho se zaměřil na kritiku Harrisové a současné vlády. „Začala tím, že řekla, že udělá tohle, udělá támhleto, udělá všechny ty skvělé věci. Proč je neudělala? Je tam tři a půl roku,“ uvedl republikánský kandidát.

Trump také navazoval na svou temnou rétoriku ohledně současného stavu Spojených států. „Jsme selhávající zemí, jsme zemí ve vážném úpadku,“ uvedl. Opakoval při tom nepodložená tvrzení o přílivu imigrantů do USA a prohlásil, že svět směřuje ke třetí světové válce.

Na konci debaty si dvojice kandidátů na rozdíl od úvodu nepodala ruce, Harrisová s Trumpem se na sebe ani nepodívali, poznamenal deník The Washington Post.

Biden po nepovedené první debatě ukončil kampaň

Letos se již jedna předvolební debata konala, a to 27. června mezi vítězi primárek demokratů a republikánů, tedy prezidentem Joem Bidenem a exprezidentem Trumpem. V 90minutovém duelu měl Biden problémy čelit útokům svého oponenta a vyjadřovat se srozumitelně. Prezident také mluvil potichu a jeho hlas byl chraplavý.

Debata podle médií jen přiživila pochybnosti o Bidenově fyzické a mentální kondici. Mnozí velcí sponzoři demokratů následně Bidena vyzvali k ukončení kandidatury, a někteří dokonce avizovali, že pozastavují své příspěvky, dokud tak neučiní. Biden 21. července oznámil, že nebude usilovat o znovuzvolení na druhé funkční období. Kandidátkou demokratů se poté stala viceprezidentka Harrisová.