Před listopadovými volbami se vrátilo téma stažení vojsk z Afghánistánu

Horizont ČT24: Zpráva k evakuaci z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Krátce před listopadovými volbami se na americkou politickou scénu vrátilo třaskavé téma z nedávné historie – chaotické stažení vojsk z Afghánistánu v roce 2021. Podle republikánů ho administrativa prezidenta Joea Bidena nezvládla. Dokládat to má i zpráva Sněmovny reprezentantů, kterou v tomto týdnu zveřejnil její zahraniční výbor. Bílý dům pochybení odmítá s poukazem na to, že dohodu o stažení podepsaly USA s Talibanem za vlády Donalda Trumpa.

Koncem srpna uplynuly tři roky od momentu, kdy Afghánistán opustilo poslední americké letadlo. Teď se ale události z léta 2021 opět vrací na politickou scénu. „Šlo o katastrofální selhání nedozírných rozměrů. Někteří tvrdí, že Saigon byl nejhorší. Já tvrdím, že toto bylo horší,“ řekl republikánský předseda zahraničního výboru Michael McCaul.

Američané spolu se spojenci tehdy evakuovali ze země přes 120 tisíc lidí. Postup Talibanu ale vyvolal zmatek. Sebevraždený útok na kábulském letišti ze šestadvacátého srpna způsobil smrt 170 Afghánců a třinácti amerických vojáků.

„Máme otce, který nikdy neuvidí svou dceru. Dceru, která nikdy nepozná otce. Ženu, která ztratila svého muže. A rodinu, které nikdy nebude umožněno růst jako práva rodina,“ svěřil se Jim McCollum, otec jednoho ze zabitých amerických vojáků.

Zaujatá zpráva, tvrdí demokraté

Zpráva Sněmovny reprezentantů tvrdí, že se Bidenova vláda pozdě rozhodla dostat ze země civilisty a na účinnou evakuaci měla málo personálu. Stažení vojáků navíc podle výboru vytvořilo podmínky pro působení teroristických skupin.

„(Prezident Biden) mohl buď dodržet chybnou dohodu a ukončit nejdelší americkou válku, nebo dohodu nerespektovat, prodloužit válku a ponechat mnohem menší kontingent amerických vojáků v boji s Talibanem. Vybral si první možnost a získal další čas na přípravu stažení,“ prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby.

Podle sněmovních demokratů je celá zpráva zaujatá a republikáni tři roky staré téma vracejí do hry jen kvůli nadcházejícím volbám. Donald Trump totiž podle něj nezvládnutý konec působení v Afghánistánu často používá na svých předvolebních mítincích.

Načítání...