Vzácné mládě slona afrického se má ve zlínské zoo k světu. Starají se o něj dvě slonice

Sameček slona afrického, který se v neděli ráno narodil ve zlínské zoo, je zdravý a čilý. V pořádku je i jeho matka, o mládě se stará i další zlínská slonice. Jde o vůbec první úspěšný odchov tohoto druhu v České republice. Sloni afričtí, největší suchozemští savci na planetě, jsou přitom jedním z vůbec nejohroženějších zvířat afrického kontinentu.

Porod slůněte proběhl dle vyjádření zoo velmi rychle a bez problémů, mládě se narodilo v pavilonu. Podle pozorování chovatelů je vitální, samice Kali o něj starostlivě pečuje. „Je to sameček, je zdravý a aktivní. Samice Kali se od prvních okamžiků projevuje jako starostlivá matka, do péče o mládě se skvěle zapojila také slonice Zola. Vše se prozatím jeví v naprostém pořádku,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Mládě přišlo na svět v očekávaném termínu. Posledních 14 dnů byla slonice Kali pod dohledem chovatelů, a to i v nočních hodinách. „Díky instalovanému kamerovému systému mohli chovatelé a zoologové nepřetržitě sledovat dění v pavilonu slonů i ve venkovním výběhu. V noci měli rozepsané služby, nechtěli jsme nic podcenit,“ uvedl Horský.

Samotný porod sedmadvacetileté samice Kali trval pár minut. „Všechny slonice byly pospolu do poslední chvíle před porodem, vše probíhalo tak, jak je to obvyklé i v přírodě. Kali instinktivně nutila mládě vstávat, čistila je, pomáhala jí i Zola. Slůně se poprvé postavilo asi dvacet minut po porodu. Vše jsme měli možnost znovu sledovat díky kamerovému záznamu,“ uvedl ředitel.

Slon africký (Loxodonta africana)
Zdroj: Wikipedia.org/pixnio.com

Ihned po porodu umožnili chovatelé slonicím a mláděti vstup do venkovního výběhu. Kali toho využila a slůně ji následovalo. „K matce a slůněti se připojila také Zola. Celá trojice se od té doby drží neustále pospolu. Dokonce to chvílemi vypadá, že Zola přebrala vedení našeho stáda. Zájem o mládě už projevila i slonice Ulu,“ uvedl Horský.

Několik hodin se slonice se slůnětem zdržovaly pouze v části výběhu v těsné blízkosti pavilonu. Postupně procházky prodlužovaly, ve večerních hodinách se již stádo pohybovalo po celém výběhu. „Slonice Kali si dopřála i první bahenní ,lázeň‘, při péči o kůži několikrát důkladně ,osprchovala‘ také malého samečka,“ uvedla mluvčí.

Zatím není vyhráno, upozornil ředitel zoo

„První dobrá zpráva je, že slůně pije, že se o krmení zajímá. Teď sledujeme četnost a délku pití, budeme také zjišťovat, jak se váže na matku. Mládě se narodí do stáda, musí se naučit, že se napije jen u vlastní mámy,“ uvedl Horský.

Pavilon i okolí venkovního výběhu pracovníci zoo již v neděli ráno uzavřeli. „Chceme slonicím a mláděti dopřát maximální možný klid. Pro stádo je to nová zkušenost, i když zatím vše probíhá podle předpokladů, nemáme ještě zdaleka vyhráno. Chov afrických slonů je naprosto odlišný a mimořádně náročný, přistupujeme proto ke všemu s velkou pokorou a chceme být opravdu maximálně opatrní. Tyto dny jsou pro zdárný vývoj slůněte nejdůležitější,“ uvedl Horský. Pokud vše půjde podle předpokladů, návštěvníci by slůně mohli vidět o víkendu.

Samice Kali se slůnětem
Zdroj: Archiv Zoo Zlín/Zoo Zlín

Pytláci zabíjí slony africké kvůli klům

Ve zlínské zoo, ale i v celé České republice jde o první zdařilý odchov kriticky ohroženého slona afrického. Ve volné přírodě těchto slonů výrazně ubylo, a to jak kvůli úbytku přirozeného životního prostředí, tak kvůli lovu. Pytláci kvůli slonovině zabíjejí dospělé jedince, s nimi ale umírají i osiřelá mláďata. Původně se jich v Africe vyskytovaly miliony, jejich počet však klesl na několik stovek tisíc.

Jde o největší suchozemské savce, samci dosahují až sedmi tun, samice asi čtyř tun. Velikosti těla odpovídá i množství potravy, které kolísá od 300 do 450 kilogramů za den. Jsou schopní překonávat velké vzdálenosti, drží se při tom ale v blízkosti vody. Za den jí totiž spotřebují až dvě stě litrů. Rádi se také koupají. Pokud je voda dost hluboká, ponoří se až na dno a dýchají skrz chobot vystrčený nad hladinu.

Samec a samice se setkávají pouze v období páření. Zatímco samci vytvářejí mládenecké skupiny nebo žijí samotářsky, samice společně s mláďaty vytvářejí rodinné klany čítající dvě až tři desítky kusů. Jde o velmi inteligentní a empatická zvířata. Pokud některý z členů stáda zemře, ostatní sloni truchlí.

Mládě přichází na svět po březosti 22 měsíců, na výšku měří metr a váží asi sto kilogramů. Mateřské mléko pije tlamou, chobot se naučí používat teprve ve třech měsících.

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před třemi lety. Samici Zole se však narodilo mrtvé zvíře, což však u prvorodiček není neobvyklé. Chov slonů afrických je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou mají ovladatelnější slony indické. V Česku se věnuje slonům africkým vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.