Ve zlínské zoo se narodilo první mládě slona afrického v Česku

Ve zlínské zoologické zahradě se v neděli ráno narodilo první mládě slona afrického v Česku. Je to sameček, je zdravý a vitální. Jeho matka, slonice Kali, je také v pořádku, řekla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

„Dlouho očekávané první mládě slona afrického v České republice se narodilo v 7:30. Podle všech pozorování chovatelů i zbývající dvě slonice bez problémů přijaly nového člena a fungují jako sehraná rodina,“ uvedla v neděli mluvčí.

První hodiny života malého slůněte patří podle ní k těm nejdůležitějším. „Chceme proto celé skupině dopřát maximální klid, z tohoto důvodu jsme uzavřeli pavilon a také okolí venkovního výběhu,“ uvedla mluvčí. Další informace zveřejní zahrada v pondělí.

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před třemi lety. Samici Zole se však narodilo mrtvé mládě, což však u prvorodiček není neobvyklé.

Ke zlínským slonicím by měli přibýt samci

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Zlínská zoo chová tři samice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé je později začali připravovat na inseminaci.

V budoucnu by k samicím ve Zlíně měli přibýt i samci. Zoo již vybudovala jeden ze dvou plánovaných výběhů, na letošek je v plánu stavba chovného zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Vnitřní ustájení by mělo patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo.