Do Antarktidy vyrazila expedice, která chce najít vrak Endurance. Mise má jen fotit, dotknout se ho nesmí

Z Jihoafrické republiky o víkendu na palubě ledoborce vyplul k Antarktidě tým odborníků, který bude ve Weddellově moři pátrat po vraku lodi Endurance ze známé expedice Ernesta Shackletona. Výprava nazvaná Endurance22 se pokusí dosáhnout toho, co se zatím při žádném z předchozích pokusů nepodařilo – překonat nepříznivé podmínky a pomocí dvou dálkově ovládaných miniponorek nasnímat jeden z nejslavnějších vraků světa, který se potopil v roce 1915.

Podle organizátorů z charitativní organizace Falklands Maritime Heritage Trust ledoborec opustil Kapské Město podle stanoveného plánu, informovala agentura AFP. Na palubě ledoborce Agulhas II je 46 členů posádky a tým 64 expertů, mezi kterými jsou technici, polární vědci, meteorologové, archeologové a historici. Plavba z Kapského Města dlouhá skoro 6 tisíc kilometrů by jim měla trvat zhruba 11 dní.

Expedice potrvá 35 až 45 dní v mrazu a tvrdých meteorologických podmínkách. Jejím cílem je vrak lodi nafilmovat a vytvořit jeho 3D sken. Žádné artefakty z potopené lodi se nedostanou nad hladinu, protože podle mezinárodní Smlouvy o Antarktidě je Shackletonova loď památkou, kterou nikdo nesmí narušit.

Příběh antarktické tragédie

Brit Shackleton chtěl před první světovou válkou uskutečnit přechod Antarktidy, jeho loď ale začátkem roku 1915 zamrzla v ledu a později se potopila. Ačkoli Shackletonova mise skončila neúspěchem, stala se legendou díky tomu, že všichni členové expedice desetiměsíční dobrodružství v drsných podmínkách nakonec přežili.

Sir Ernest Shackleton
Zdroj: ČT24

„Je to ten nejnedostupnější vrak všech dob. A tohle je díky tomu to nejvelkolepější pátrání po vraku v dějinách,“ domnívá se podmořský archeolog Mensun Bound, který vede vědecký tým. Šéfem expedice je John Shears. Ten byl v roce 2019 u předchozího neúspěšného pokusu vrak u Antarktidy lokalizovat.

Shackletonova expedice s lodí Endurance
Zdroj: ČT24/www.britannica.com

Loď Endurance leží na mořském dně v hloubce asi 3 tisíce metrů a odborníci přesně vědí, kde hledat, protože členové Shackletonovy expedice místo potopení přesně zaměřili. Mnohem složitější je poradit si s podmínkami na místě, kde se pohybují obří ledové kry. Důležitá je i technika, protože před třemi lety pokus o nalezení vraku ztroskotal, když experti ztratili kontakt s ponorným plavidlem. Shears doufá, že tentokrát se s pomocí jiného typu ponorek podaří cíle expedice naplnit.