TÉMA

Ernest Henry Shackleton

Expedice objevila u Antarktidy vrak Endurance polárníka Shackletona. Ležel tři kilometry pod hladinou

Vrak plavidla Endurance z expedice Brita Ernesta Shackletona leží v hloubce asi tří tisíc metrů ve Weddellově moři. Objevili ho tam experti, kteří po něm pátrali od začátku února na výpravě vyslané z Jihoafrické republiky k Antarktidě.
9. 3. 2022|

Do Antarktidy vyrazila expedice, která chce najít vrak Endurance. Mise má jen fotit, dotknout se ho nesmí

Z Jihoafrické republiky o víkendu na palubě ledoborce vyplul k Antarktidě tým odborníků, který bude ve Weddellově moři pátrat po vraku lodi Endurance ze známé expedice Ernesta Shackletona. Výprava nazvaná Endurance22 se pokusí dosáhnout toho, co se zatím při žádném z předchozích pokusů nepodařilo – překonat nepříznivé podmínky a pomocí dvou dálkově ovládaných miniponorek nasnímat jeden z nejslavnějších vraků světa, který se potopil v roce 1915.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 10:27|

Chystá se expedice za ztracenou lodí polárníka Shackletona. Bez špičkové vědy to nepůjde

Je to pravděpodobně nejslavnější vrak lodi, kterou se dosud nepodařilo nalézt. Plavidlo Endurance, jež se ztratilo při nešťastné expedici polárníka Ernesta Shackletona v letech 1914 až 1917, leží na dně Weddellova moře. Mnozí přemýšleli nad tím, že ho zkusí najít, někteří se o to dokonce pokusili. Navigace v této oblasti je ale kvůli mořskému ledu velmi obtížná. John Shears a jeho kolegové se nevzdávají, ačkoliv jejich poslední mise skončila nezdarem. Poté, co se předchozí ponorné plavidlo ztratilo, pustí se do pátrání vybaveni jinými stroji.
21. 7. 2021|

Mistři v osamělosti. Polárníci zvládali několikaletou izolaci na pár metrech čtverečních

Po třech měsících skončilo v Česku období společenské izolace. Většinu lidí uvrhlo do stavu, na který nebyli ani zvyklí, ani připravení. Omezení mezilidských vztahů se ukázalo pro mnohé větším problémem, než čekali. Přitom kdysi zažívali lidé mnohem horší a delší doby izolace –⁠ jedny z těch nejtěžších prožívali první dobyvatelé Antarktidy a Arktidy.
30. 5. 2020|