Australané tvrdí, že našli vrak slavné plachetnice Endeavour. Američané objev Cookovy lodi popírají

Australští vědci ve čtvrtek oznámili, že u pobřeží amerického státu Rhode Island našli vrak slavné lodi Endeavour kapitána Jamese Cooka. Objev ale už nyní doprovázejí kontroverze – partneři výzkumu ve Spojených státech totiž oznámení označili jako předčasné.

Loď Endeavour, se kterou slavný mořeplavec a objevitel v letech 1768 až 1771 podnikl historickou plavbu do Austrálie a na Nový Zéland, byla potopena v přístavu Newport během americké války za nezávislost. Od té doby ležela na tomto místě víc než dvě století zcela zapomenutá.

„Od roku 1999 zkoumáme několik vraků lodí z 18. století v oblasti, kde se mohl Endeavour potopit,“ řekl na čtvrtečním brífinku pro média Kevin Sumption, ředitel Australského národního námořního muzea, které výzkum vedlo. „Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že se jedná o Endeavour,“ dodal. 

S jeho vysvětlením ale nesouhlasí partneři projektu z Rhode Island Marine Archaeology Project; ti vydali prohlášení, v němž varují, že je na takový závěr ještě příliš brzy. Výkonný ředitel projektu uvedl, že toto oznámení je „porušením smlouvy“, a dodal, že „závěry se budou řídit řádným vědeckým postupem, a nikoli australskými emocemi nebo politikou“.

Mluvčí australského muzea na to reagoval dalším prohlášením, v němž konstatoval, že Američané mají „právo na vlastní názor ohledně obrovského množství důkazů, které jsme shromáždili“. Muzeum se současně nedomnívá, že by porušilo jakoukoli smlouvu.

První náznaky, kde by se vrak slavné plachetnice mohl nacházet, se objevily už roku 2018, tehdy ale ještě vědci varovali, že je zapotřebí provést další analýzy.

Příběh jedné plachetnice

Na lodi Endeavour plul kapitán Cook z Anglie na Tahiti a poté na Nový Zéland, než v roce 1770 dorazil do Austrálie a zmapoval východní pobřeží kontinentu. Endeavour vyplula z Plymouthu 26. srpna 1768, její plavba měla trvat dva roky. Proto na své palubě vezla zásoby na 18 měsíců pro 94 osob. Kromě lidské posádky tak musela mít i posádku zvířecí – vezla prasata, drůběž, dva chrty a dokonce i kozu, která dávala posádce mléko.

Plavba lodi Endeavour
Zdroj: Wikimedia Commons

Endeavour během plavby ztroskotala na Velkém bariérovém útesu, odkud ji posádka musela složitě vyprošťovat. Stejně jako plachetnice trpěla i její posádka, zejména během návratu. Během pobytu lodi v Batávii onemocněli všichni kromě deseti z 94 lidí na palubě malárií a úplavicí.

V době, kdy se loď vydala zpátky do Anglie, zemřelo sedm členů posádky a dalších čtyřicet bylo příliš nemocných na to, aby se mohli věnovat svým povinnostem. Během následujících dvanácti týdnů zemřelo na následky nemocí dalších 23 lidí, všichni byli pohřbeni na moři.

Endeavour
Zdroj: Wikimedia Commons

Expedice byla přesto chápána jako zásadní úspěch, Cook byl povýšen a dostal novou loď, HMS Resolution, s níž vyrazil na druhou a posléze třetí výpravu – na ní pak zahynul oštěpy domorodců na Havaji.

Zatímco se Cook stal britskou celebritou, na Endeavour se zapomnělo. Stala se z ní obyčejná dopravní loď, která převážela zásoby na Falklandy. Nakonec doputovala do Ameriky, to už pod jménem Lord Sandwich 2. Tam ji Britové v přístavu Newport potopili, aby tak zabránili francouzské flotile vplout do přístavu a podpořit Američany. Stalo se tak jen několik měsíců před Cookovou smrtí na Havaji v únoru 1779.

Zbyly jen zlomky

Podle australského Národního námořního muzea zůstalo po dvou stoletích na dně přístavu neporušeno jen asi 15 procent lodi Endeavour. Právě to je také příčinou toho, proč je podle americké strany zatím identifikace vraku tak nejistá. „Teď se chceme soustředit na to, co můžeme udělat pro jeho ochranu a zachování,“ řekl ve čtvrtek Sumption.