Polští egyptologové popsali první známou mumii těhotné ženy

Polští vědci zkoumající mumii ze starověkého Egypta ve sbírkách varšavského národního muzea zjistili, že před sebou nemají tělo kněze, jak se původně domnívali, ale ženy v pokročilém stadiu těhotenství. Jde podle nich o první takový nález. Výsledky jejich výzkumu vyšly v odborném časopise Journal of Archaeological Science.

„Už jsme byli ve fázi shrnutí projektu a odeslání publikace do tisku. S mým manželem Stanisławem, který je také egyptolog, jsme se ještě naposledy podívali na obrázky a všimli si něčeho, co jako rodiče tří dětí dobře známe – maličké nožky v břiše zesnulé ženy,“ popsala unikátní nález antropoložka a archeoložka z Varšavské univerzity Marzena Ožarková-Szilkeová.

Při provádění podrobných analýz snímků z tomografu a rentgenu nakonec výzkumníci dokázali zobrazit celý plod. Díky tomu se jim povedlo zjistit, že žena byla ve 26. až 28. týdnu těhotenství.

„Z neznámých důvodů nebyl plod během mumifikace odstraněn z břicha. Proto je tato mumie opravdu jedinečná. Naše mumie je jediná, která byla dosud na světě identifikována s plodem v děloze,“ zdůraznil jedinečnost objevu doktor Wojciech Ejsmond z Institutu středomořských a orientálních kultur Polské akademie věd.

Vědci zatím nebyli schopní určit pohlaví dítěte ani důvody, proč zůstalo v děloze své matky.

Příběh kněze, který nebyl ani knězem ani mužem

Mumie byla přitom až do roku 2016 považována za mužskou. Měla patřit knězi Hor-Djehutymu. Teprve pak se pomocí počítačové tomografie povedlo najít důkazy, že se jedná o ženu. Tomografie umožnila neinvazivní průzkum, obvazy z mumie nemusely být během analýzy odstraněny.

Tomograf nejprve ukázal podezřele jemnou kosterní strukturu „kněze“. „To byl pro nás první náznak, že se nedíváme na osobu, která měla být v sarkofágu uložena podle nápisů na něm,“ řekla Ožarková-Szilkeová. Stále se ale mohlo jednat o křehkého muže.

Až následné podrobnější antropologické analýzy vědce přesvědčily, že pod obvazy je ženské tělo, důležitým vodítkem byl chybějící penis. Výzkumníci také připravili 3D vizualizaci těla, která ukazovala dlouhé kudrnaté vlasy a viditelná prsa.

Mumie byla přivezena do Polska už v 19. století a podle doktora Ejsmonda se dlouho věřilo, že uvnitř rakve je mumie ženy. Tak se o ní také psalo ve starší odborné literatuře. Teprve v meziválečném období, kdy vědci rozluštili hieroglyfy na rakvi, které jasně označovaly za jejího majitele kněze Hor-Djehutyho, se dospělo k závěru, že v rakvi jsou jeho ostatky.

Pohled pod obvazy

Výzkumníci se nyní pokusí odhalit záhadu příčiny smrti ženy. „Není žádným tajemstvím, že v té době byla u žen vysoká úmrtnost jak během těhotenství, tak i při porodu. Proto si myslíme, že právě těhotenství mohlo nějak přispět ke smrti této mladé ženy,“ poznamenal Ejsmond.

Stopové množství krve zemřelých se může dochovat v jejich měkkých tkáních; jejich analýza bude už brzy následovat. Vědci se z nich pokusí určit příčinu smrti, některé toxiny spojené s konkrétními nemocemi mohou být detekovány pomocí moderních metod i po tisících let.