Průmyslově zpracované potraviny mohou negativně ovlivnit vývoj dětské kostry, varují vědci

Děti, které často pojídají nezdravé potraviny, by mohly čelit vyššímu riziku, že se jim nebudou správně vyvíjet kosti. Naznačila to nová studie publikovaná v časopise Bone Research, již vědci provedli na hlodavcích. Podle odborníků je zjištění důležité, protože mnozí mladiství konzumují průmyslově zpracované jídlo dokonce každodenně.

Častou konzumaci průmyslově zpracovaných potravin vědci už delší dobu spojují s negativními dopady na lidské zdraví. V té souvislosti varují například před vyšším rizikem předčasného úmrtí, rakovinou i dalšími zdravotními obtížemi.

I když o škodlivosti zmíněných potravin vzniklo už mnoho výzkumů, pouze malé množství z nich se zabývalo tím, jak jejich pravidelné pojídání může působit na děti. Jednou z nich je nová studie expertů Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Ti se zaměřili na možné dopady ultrazpracovaného jídla na vyvíjející se kostru. 

I menší množství může být hrozba, tvrdí vědci

Svůj výzkum uskutečnili vědci na nedávno narozených laboratorních hlodavcích. Mimo jiné se ukázalo, že mláďata, kterým tým podával ultrazpracované jídlo, trpěla v tomto ohledu zpomaleným růstem a jejich kosti byly slabší. 

Poté vědci hlodavcům stravu nakombinovali. „Jejich týdenní nutriční příjem jsme rozdělili,“ uvedla podle serveru EurekAlert! jedna z autorek studie Efrat Monsonego-Ornanová. Dodala, že ultrazpracované potraviny tvořily sedmdesát procent.

Příklady průmyslově zpracovaných potravin
Zdroj: Pixabay

I v tomto případě testy odhalily mírné poškození hustoty kostí –⁠ nebylo však tolik výrazné. „Došli jsme k závěru, že i ve sníženém množství mohou mít ultrazpracované potraviny jednoznačný negativní dopad na vývoj kostry,“ poznamenala.

Podle autorů je zmíněné zjištění zásadní zejména proto, že děti a dospívající konzumují zmíněný typ jídla pravidelně. Například ve Spojených státech tak každodenně činí zhruba polovina z nich.

„Když jeden z předních světových odborníků na výživu Carlos Monteiro řekl, že nic jako zdravé ultrazpracované jídlo neexistuje, měl nepochybně pravdu,“ řekla Efrat Monsonego-Ornanová. „I když redukujeme tuky, dusičnany, sacharidy a další známé škodlivé látky, tyto potraviny jsou nadále nezdravé,“ dodala s tím, že každá část těla může být v tomto ohledu náchylná.