Matka může vzácně při porodu předat rakovinu dítěti, popsali lékaři

Matky mohou při porodu předat rakovinu svým potomkům, zjistil tým vedený lékaři z Národního onkologického centra (NCC) v Tokiu. Může se tak stát ve vzácných případech, kdy si děti při prvních několika nádeších loknou plodové vody rodičky s onkologickým onemocněním děložního čípku, píše list The Times.

Ve dvou případech, které lékaři popsali v odborném časopise The New England Journal of Medicine, děti žen s rakovinou děložního čípku při porodu spolkly plodovou vodu a později se u nich projevila rakovina plic.

Doktoři již dříve zaznamenali, že se rakovina přenesla z matky na dítě skrze placentu, ačkoliv i takové případy jsou neobvyklé. Tento fenomén je extrémně vzácný: s onkologickým onemocněním se potýká jedna z tisíce rodiček, přenos rakoviny z matky na dítě nastává však jen v jednom případu z 500 tisíc.

Co výzkum popsal

Tým pod vedením NCC zaznamenal případ matky, které lékaři zjistili rakovinu děložního čípku tři měsíce po porodu. Krátce před druhými narozeninami začal její chlapec kašlat a při následném vyšetření se ukázalo, že má rakovinou napadené obě plíce. Ve druhém případě bylo chlapci šest let a lékaři mu našli nádor na levé plíci. Analýza DNA prokázala, že rakovinné buňky u žen i jejich potomků sdílejí stejné genetické mutace.

I když se jedná o výjimečnou situaci, podobná zjištění jen zdůrazňují význam vakcinace proti viru HPV, který rakovinu děložního čípku způsobuje, upozorňují lékaři. Proočkovanost ženské populace proti viru HPV je v Japonsku podle The Times výrazně nižší než v západních zemích.

V České republice se proti němu očkuje velmi intenzivně, ukazují nejnovější čísla. Proti viru způsobujícímu rakovinu děložního hrdla byla loni očkovaná téměř třetina třináctiletých chlapců, kterým byla nově vakcína hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nemoc, která postihuje převážně ženy, tak nebudou přenášet dál. Očkovaných dívek ale mírně ubylo zhruba na 60 procent.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se podíl očkovaných v populaci výrazně liší podle regionů. Zatímco na Ústecku nebo Královéhradecku bylo očkovaných přes 70 procent třináctiletých dívek, na Zlínsku, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji nebo v Praze se proočkovanost pohybuje jen lehce nad 50 procenty.