Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga přistála v Austrálii. Vědcům pomůže objasnit vznik života na Zemi

Japonská kapsle nesoucí vzorky z asteroidu Rjuga se v sobotu vrátila na Zemi. Přistála na poušti v Jižní Austrálii, oznámila japonská vesmírná agentura JAXA na základě signálů z kapsle. Ta bude po vyzvednutí převezena z Austrálie do Japonska, kde bude teprve otevřena. Kapsle se před přistáním úspěšně oddělila od sondy Hajabusa 2, která bude dále pokračovat ve své vesmírné misi.

Sonda odstartovala z Japonska v roce 2014 a k asteroidu Rjuga, který je vzdálen 300 milionů kilometrů od Země a jehož stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, cestovala tři a půl roku. Vzorky asteroidu začala odebírat v roce 2019, v loňském roce přitom zahájila cestu zpět k Zemi.

Na asteroidu sonda odebrala vzorky o celkové váze asi jednoho gramu. Vědci si slibují, že materiál, který není dotčen kosmickým zářením a dalšími externími vlivy, jim pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a možnost vzniku života na Zemi. Výzkum se zaměří především na stopy organických látek ve vzorku.

Hajabusa 2 letí k dalšímu asteroidu

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy byla voda a další organické látky přeneseny na Zemi poté, co se planeta vzdálila od Slunce, meteority podobnými jako Rjuga, uvedla agentura Kjódó.

Po úspěšném vypuštění kapsle se sonda Hajabusa 2 vydá k malému asteroidu s názvem 1998KY26. Odhaduje se, že cesta potrvá deset let. Cílem výzkumu bude mimo jiné nalézt způsoby, jak se vyhnout střetům meteoritů se Zemí.

Hajabusa 2
Zdroj: German Aerospace Center